Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demonstrații de stradă reprimate violent în Iran: ”Mulahii trebuie să plece !”

proteste_iran.jpg

Proteste de stradă la Andimeshk, Iran, 12 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Observers / France24

Sute de protestatari au ieșit în stradă în 20 de orașe din sud-vestul Iranului săptămâna trecută, protestând împotriva creșterii bruște a prețurilor la unele alimente de bază, care pot ajunge până la 300% pentru unele produse, după ce autoritățile au pus capăt unui sistem de subvenții, transmite France24

La 9 mai, președintele conservator al țării, Ebrahim Raissi, a anunțat modificarea unui sistem de subvenții și creșterea prețurilor la mai multe produse de bază, cum ar fi uleiul de gătit, invocând ca motiv efectele sancțiunilor internaționale. Majorarea prețurilor vine, de asemenea, pe fondul creșterii prețurilor în Orientul Mijlociu. Acest lucru se adaugă la o inflație continuă în ultimii zece ani în Iran.

Potrivit autorităților, de sistemul de subvenții ar fi beneficiat mai ales cei mai bogați iranieni. De asemenea, ei susțin că vor să compenseze impactul încetării subvențiilor prin acordarea de bonuri de masă și ajutoare financiare directe.

Dar în ultimele zile, în fața magazinelor alimentare, în special în Khuzestan, o provincie deosebit de defavorizată, cozile la benzină și ulei de gătit au devenit mai lungi și au fost raportate jafuri, cum a fost cel din orașul Karaj, la 12 mai.

Din 8 mai, internetul a fost întrerupt în Khuzestan, unde au început să se formeze mitinguri pe 11 mai. În ciuda interdicției, există câteva videoclipuri care arată mii de oameni demonstrând în Izeh, Dezful, Andimeshk sau Shahr-e-Kord. Activiștii locali raportează că demonstrațiile au fost reprimate sever, soldându-se cu mulți răniți și un mort după ce poliția a tras asupra mulțimii pe 12 mai în Andimeshk. Autoritățile nu au raportat nicio victimă.

În 2019, cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise într-o mișcare de protest de amploare, care a fost declanșată de o creștere bruscă a prețului la benzină.

,,Prefer o moarte rapidă în timpul protestelor decât tortura pe care o suportăm acum"

Alam [pseudonim], o tânără iraniană care locuiește într-un oraș din Khuzestan, unde au loc protestele, mărturisește:

,,Internetul este tăiat, dar orașul nu este foarte mare, așa că oamenii s-au putut întâlni destul de spontan pe strada principală. Am fost cu frații și verii mei. Cred că eram câteva mii de oameni. Bătrâni, tineri, bărbați și multe femei.

Am scandat sloganuri împotriva regimului: ,,mullahii trebuie să plece", ,,liderul nostru prost este rușinea noastră", "moarte lui Khamenei" și multe altele. Și vom continua ... Am auzit că au fost răniți oameni ... Există o mulțime de forțe de poliție și Basij [soldați ai Gărzilor Revoluționare, n.r.].

,,Toate aceste sloganuri anti-Khamenei se datorează faptului că el este responsabil pentru această situație. Politicile sale din ultimii 30 de ani ne-au adus în acest punct: îmbogățirea inutilă a uraniului, amestecul în afacerile altor țări, animozitatea stupidă față de Israel, și lista este lungă”.

,,Suntem furioși, suntem obosiți și nu-mi pasă ce se întâmplă, nimic nu poate fi mai rău decât ceea ce trăim aici. Vreau doar ca mullahii să plece”

Eu, fratele meu, verii mei și cu mine suntem toți absolvenți de facultate și suntem șomeri. Trebuie să locuim cu părinții noștri, care nu au venituri... Și nu doar noi, cred că jumătate din populația orașului nostru se află în aceeași situație. În cel mai bun caz, găsim locuri de muncă sezoniere pe ici, pe colo, dar este imposibil să trăim cum trebuie și nu mă refer la călătorii sau la restaurante...”

 

Articolul France24 complet și materiale video aici

Traducere de Antonia Dinu