Europa Plus: Situația libertății presei se ameliorează în Bulgaria (RSF)

presa_reporteri.jpg

Sursa imaginii: 
Paul Bradbury/Getty Images via rfi.fr

Începând de anul trecut, mai precis după plecarea de la putere a fostului premier Boïko Borissov și a partidului său GERB, presiunile exercitate de sfera politică asupra mass-mediei au scăzut în intensitate în Bulgaria, reiese din ultimul raport al organizației Reporters sans frontières (RSF).

Situația libertății presei, fundamentală pentru funcționarea democrației, rămâne ”problematică”, dar începând cu anul 2021, ea nu se mai află într-o ”situație îngrijorătoare”, iar ”presiunile asupra organelor mass media au slăbit în intensitate”, menționează raportul, citat de publicația Dnevnik.

Bulgaria se situează pe locul 91 (față de locul 112 anul trecut) din 180 de țări analizate în ultimul clasament al libertății presei realizat de RSF. Saltul înregistrat anul acesta, explică realizatorii raportului, nu se datorează atât îmbunătățirii libertății presei în sine, cât schimbării metodologiei de lucru a RSF.

Noua metodologie include cinci noi indicatori: contextul politic, cadrul juridic, contextul economic, sociocultural și al securității. Bulgaria a obținut cele mai puține puncte pentru contextul economic și cele mai multe pentru condițiile de securitate, precizează publicația bulgară.

Republica Moldova și Bulgaria se remarcă anul acesta datorită schimbărilor de guverne și a speranței că noile administrații vor îmbunătății situația profesională a jurnaliștilor, chiar dacă oligarhii din aceste țări continuă să controleze unele organe mass media, precizează RSF.

În clasament, înaintea Bulgariei, se află țări precum Ungaria (locul 85), Serbia (79), România (56) sau Macedonia de Nord (57).

 

Macedonia de Nord: Ilegalități la o fabrică de... canabis

Trei angajați ai unei societăți americano-macedonene producătoare de canabis pentru uz medical din localitatea Krusevo au fost condamnați la 4 ani de închisoare pentru sustragerea a 60kg de marijuana, iar un al doilea furt, de ulei de canabis, în valoare de 2 milioane de euro, face în prezent obiectul unei investigații, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba macedoneană.

Ministrul macedonean de interne, Oliver Spasovski a declarat că acestea nu sunt primele cazuri de furt de stupefiante dintr-o societate producătoare de canabis și că securitatea acestor societăți este o problemă încă nerezelvată : ”Desigur, securizarea instituției depinde de conducerea acesteia, dar și de Ministerul Sănătății. Ministerul de Interene se implică în partea de control și de supervizare și pot spune că toate cazurile de furt pe care le-am avut până în prezent au fost soluționate”, a precizat el.

Societatea din Krusevo se află în procedură de faliment din aprilie 2021, la două luni de la primul furt. În cadrul anchetei s-a constatat că o parte a producției nu a fost înregistrată oficial de conducerea companiei, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legii, motiv pentru care licența de funcționare i-a fost suspendată, mai precizează ministrul de interne.

Proprietarii companiei sunt americanul Chris Allen Swaffer, originar din Michigan și partenerul său macedonenan Zoran Janevski. Licența de funcționare a societății a fost eliberată în septembrie 2017, sub semnătura fostului vicepremier Radmila Sekerinska, subliniază Ministerul de Interne din Macedonia de Nord.

 

Serbia: Activitate intensă a Crucii Roșii

Filiala din Serbia a organizației Crucea Roșie a distribuit anul trecut cca 6,6 milioane de mese calde gratuite pentru cca 33 000 de persoane aflate în dificultate, a organizat 33 de acțiuni de recoltare de sânge la care au participat cca 3000 de donatori voluntari și a ajutat cca 143 000 de persoane afectate de diverse dezastre naturale, se arată în ultimul raport de activitate prezentat recent de directorul filialei, Dragan Radovanovic, potrivit publicației Politika.

De asemenea, Crucea Roșie din Serbia a organizat acțiuni de colectare de ajutoare umanitare și de bani pentru refugiații ucraineni și monitorizează zilnic sosirile acestora. Refugiații se află în 34 de municipalități din țară, în general cazați la rudele lor care trăiesc în Serbia, după cum a precizat sursa citată.

Filiala din Serbia are 700 de angajați și peste 200 000 de voluntari, ceea ce o face una dintre cele mai importante filiale ale organizației internaționale, a cărei zi oficială se va sărbători pe 8 mai a.c. ”Creșterea numărului de voluntari este unul din principalele noastre obiective și înregistrăm progrese semnificative în acest sens de la an la an”, a mai precizat directorul CR Serbia.

Organizația Crucea Roșie a fost înfințată la 8 mai 1863 de elvețianul Henry Dunant, iar filiala din Serbia a fost creată în 1876.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus :

Nely Atanasova - Bulgaria

Renata Janevska – Macedonia de Nord

Kristina Radojkovic - Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 mai 2022