9 mai în R. Moldova: Ziua Europei, Ziua Victoriei, ziua diviziunii

dodon.jpg

Igor Dodon și simpatizanții săi la parada de Ziua Victoriei, Chișinău, 9 mai 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Igor Dodon

Se apropie ziua de 9 mai, care are o dublă semnificație în Republica Moldova: marchează atât Ziua Europei cât și victoria împotriva nazismului. Este o ilustrare a diviziunilor din societate dar și a problemelor întâmpinare de această țară, în contextul războiului din Ucraina.

Votarea de către Parlamentul European a rezoluției prin care se cere acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova reprezintă un semnal important de susținere pentru această țară, care în aceste momente se simte extrem de vulnerabilă.

Și vom înțelege mai bine aceasta văzând poziționările Chișinăului în raport cu criza ucraineană. A condamnat ferm agresiunea rusă și s-a implicat exemplar în sprijinirea refugiaților ucraineni.

Chișinăul nu s-a alăturat sancțiunilor economice împotriva Rusiei. În schimb, a acționat puternic împotriva surselor de dezinformare rusească. A blocat activitatea mai multor situri, printre care și celebrul Sputnik Moldova și a interzis prin lege utilizarea simbolului ”Z” ca și a panglicii oranj-negru a Ordinului Sfântu-Gheorghe, devenită o emblemă a neoimperialismului rusesc.

Ei bine, aceste decizii pot avea mai mult decât un efect simbolic. În preajma zilei de 9 mai, pot fi chiar un element de vulnerabilitate.

Pentru Republica Moldova, această zi are o dublă semnificație și, dacă vreți, ilustrează cum nu se poate mai bine ambivalența specifică societății moldovenești, această permanentă balansare Est-Vest.

Desigur, ziua de 9 mai este Ziua Europei și răspunde astfel aspirațiilor unei majorități a societății moldovenești, după cum s-a văzut la ultimele runde de alegeri. Dar Republica Moldova continuă să serbeze, tot la 9 mai, și ziua victoriei împotriva nazismului. O face, așadar, pe modelul rusesc și nu pe cel occidental, la 8 mai.

Această ambivalență îi pune pe politicienii moldoveni într-o situație dificilă, cu atât mai dificilă cu cât propaganda Kremlinului transformă tot mai mult această zi într-una a victoriei și a revanșei față de Occident.

Există, desigur, o opțiune majoritar pro-europeană în Republica Moldova, dar mitul Marelui Război patriotic (așa cum istoriografia sovietică numește cel de-al doilea război mondial), rămâne puternic înrădăcinat și în societatea moldovenească. Veți înțelege mai bine acest lucru vizitând Muzeul Național de Istorie, a cărui piesă de rezistență o constituie și azi o panoramă a ofensivei sovietice pe linia Chișinău-Iași.

Iar politicienii moldoveni nu vor să-și înstrăineze nicio categorie de electorat.

Astfel că, de 9 mai, poți vedea aceiași lideri celebrând Europa în piața centrală a Chișinăului și, imediat, vitejia soldatului sovietic eliberator, la monumentalul cimitir militar ”Eternitate”.

În ce măsură Republica Moldova de azi este o consecință a eliberării sau a ocupării de către URSS, ei bine, discuția e foarte complicată și, în Republica Moldova, răspunsul depinde foarte mult de convingerile politice sau geo-politice ale interlocutorului.

Cert este că niciodată diviziunea nu a părut mai amară ca acum, în contextul războiului declanșat de Rusia. Socialiștii și comuniștii pro-ruși intenționează să sfideze interdicția legală și să afișeze celebrele însemne rusești, ceea ce i-ar putea expune sancțiunilor.

Aceasta ar da apă la moară propagandei Kremlinului privind persecuțiile la care sunt supuși rușii în republicile ex-sovietice și necesitatea de a interveni în favoarea lor. Situația se complică și mai mult dacă avem în vedere exploziile de origini necunoscute, înregistrate recent în Transnistria. Și pe care Chișinăul le atribuie unor forțe pro-ruse interesate în destabilizarea republicii Moldova.

Recent, panoul în culorile Ucrainei, care acoperea fațada fostului hotel Cosmos din Chișinău, acum dezafectat, a fost revopsită pe timpul nopții în oranj și negru, ceea ce se poate interpreta ca un avertisment la adresa autorităților. Iar ziua de 9 mai va ilustra cum nu se poate mai bine diviziunile din societatea moldovenească dar și vulnerabilitățile acestei țări.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 6 mai 2022