Republica Moldova și Transnistria înăspresc controalele la frontieră (reportaj)

punct_vamal_transnistria.jpg

Punctul de control vamal de la Varnița, Republica Moldova, 28 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© Daniel Mihailescu / AFP via rfi.fr

În timp ce monitorizează cu îngrijorare situația din orașul ucrainean Odesa, din imediata vecinătate, Republica Moldova, o țară mică, cu o populație de 2,5 milioane de locuitori, se teme că va fi următoarea țintă a Rusiei în cazul unei ofensive majore în sudul Ucrainei și mobilizează forțe militare în statul autoproclamat Transnistria, transmite corespondenta RFI la Chișinău, Juliette Gheerbrant:

Temerile legate de extinderea conflictului au fost amplificate de o serie de atacuri în teritoriul pro-rus, în 23 și 24 aprilie, iar la punctul de trecere dintre Varnița, din partea moldovenească, și Bender, din partea transnistreană, cozile de mașini au devenit tot mai lungi.

La volanul unei mașini vechi, înmatriculate în Transnistria, Mikail așteaptă să plece acasă. În fața lui o coadă lungă de alte mașini ,,Este pentru securitatea Transnistriei", spune bărbatul de 50, până în 60 de ani. ”Având în vedere starea de alertă, au întărit controalele. Din partea moldovenească, este la fel ca de obicei, dar din partea noastră sunt selectivi”.

Un polițist care lucrează la acest punct de trecere din 2014 observă mai ales o schimbare în cealaltă direcție: ,,Înainte, Transnistria controla doar intrările, acum controlează și ieșirile. Și au mai adăugat încă un post mobil".

Totuși, Mikail nu este îngrijorat, este mulțumit de soarta sa și respinge ideea implicării Transnistriei în conflict. Drept dovadă, găzduiește refugiați din Ucraina: ,,Țara i-a primit ca pe ai săi, de ce vreți să atacăm Odesa? Nu... "

Anastasia este unul dintre acești refugiați și inițial s-a simțit în siguranță în Transnistria: ,,În general, da, dar având în vedere știrile, ne gândim să plecăm mai departe”.

Atacurile de la sfârșitul lunii aprilie i-au provocat panică și teamă. Deocamdată, însă, se întoarce la Bender cu cei doi băieței: ,,Am venit să retrag bani, doar în Moldova banca îmi permite să primesc și să retrag bani pentru a locui în Bender.’’

Și dacă băncile nu își văd capul de atâta muncă, de 10 zile și biroul de eliberare a pașapoartelor moldovenești este foarte ocupat.

 

,,Mulți au plecat deja...’’

După exploziile de săptămâna trecută din Transnistria, Republica Moldova a înăsprit măsurile de securitate în zona statului autoproclamat, iar mulți dintre locuitori ar fi plecat. Alții se pregătesc să plece, cum ar fi Marina, o tânără locuitoare din Tiraspol care a venit la Varnița pentru a obține un pașaport moldovenesc pentru sora ei :

,,În realitate, nu ne simțim în siguranță, chiar dacă la știri se spune că oamenii sunt doar în trecere în scopuri administrative sau pentru a-și vedea rudele. Eu nu cred asta, cred că mulți au plecat deja, iar alții așteaptă să-și pună la punct actele și pleacă!

Pe Instagram, urmăresc mai mulți bloggeri din Transnistria, iar cei care au putut să facă acest lucru au plecat în Europa, de exemplu în Italia. Pentru că nu știm cu adevărat ce se va întâmpla mâine. Am un avantaj! Am deja mai multe opțiuni de a pleca și de a lucra timp de trei sau șase luni. M-aș simți mai bine. Mama mea, nu știu: are o slujbă serioasă aici, lucrează pentru Sheriff. Dar nu ar trebui să vorbim prea mult despre asta, iar ea nu poate să lase totul și să plece brusc. De asemenea, încercăm să îi aducem pe sora mea și pe fiul ei înapoi din Rusia, iar acest lucru este foarte complicat. Nu are un acoperiș deasupra capului, soțul ei este soldat prin contract, a fost înrolat ...’’

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr