Dacă Rusia declară război Ucrainei, NATO va trebui să se adapteze (Interviu)

putin.png

Sursa imaginii: 
AP - Sergey Guneev via rfi.fr

Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări. O zi nu întâmplător aleasă, 9 mai, ”Ziua Victoriei” în Rusia, care comemorează înfrângerea naziştilor în 1945. De altfel, responsabilii occidentali au atenționat că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina. Printre alte opțiuni ale Moscovei se numără anexarea teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei sau declararea unui control total asupra orașului port Mariupol.  

Este evident că Putin, care nu a înregistrat nici o victorie majoră de la începutul invaziei, are nevoie de o schimbare de paradigmă, spune istoricul Cosmin Popa. Iar asta se poate întâmpla în două moduri- făcând apel la un tip de armament nefolosit până acum sau declarând oficial război Kievului. Sunt singurele căi pentru ca Putin să iasă din impasul în care se află, completează istoricul.

Cosmin Popa: Cred că o astfel de concluzie nu este doar o chestiune care să țină de informațiile vehiculate în mediile care nouă nu ne sunt accesibile, ci e și o concluzie logică a situației. Sunt cel puțin două planuri. E un plan militar, în care evoluțiile, progresele a ceea ce Rusia a vrut să fie ofensiva sa sunt mai mult decât modeste. Rusia se află într-un impas militar dincolo de orice discuții. Și de asemenea, există și planul politic și propagandistic, unde în pofida gesturilor stridente de loialitate publică ale unor oameni, chiar colectivități, întotdeauna legate foarte strâns de structura de stat, propaganda lui Putin începe să piardă teren. De aceea, având în vedere că avem de-a face atât cu presiuni militare venite din partea Ucrainei, în condițiile în care nu tot armamentul promis și livrat Ucrainei, iar de data aceasta și armamentul ofensiv a început să fie pus la treabă, iar în plan intern în Rusia avem de-a face cu apariția unor tensiuni destul de puternice, este evident că Putin are nevoie de o schimbare radicală de paradigmă. Ori această schimbare de paradigmă nu poate fi adusă decât în două feluri după cum stau lucrurile. Unul este apelul la un tip de armament nefolosit până acum. Nu aș neglija această posibilitate urmărind atent ritmurile propagandei oficiale, care, pur și simplu, în ultimele săptămâni încearcă să obișnuiască publicul rusesc cu ideea unui război nuclear. Iar a doua cale pentru a obține o astfel de schimbare radicală de natură să îi rezolve atât problemele interne și să îi asigure premisele pentru rezolvarea problemelor militare nu este decât declararea războiului. Deși sunt foarte sceptic că Putin va alege o cale clasică. De aceea este foarte importantă mobilizarea. Sigur că nu o mobilizare generală în primă instanță. Se poate. În funcție de ordinul de mobilizare ea poate să fie o mobilizare parțială prin care să fie aduse sub arme diverse contingente. Însă, în momentul de față, Putin și regimul său nu mai au decât aceste două căi de ieșire din impasul în care se află. Așa sunt lucrurile. Cred că vom asista la unul dintre ultimele acte ale acestui război, în care regimul caută să își lege demersurile sale de o serie de date importante în imaginarul politic sovietic și rusesc, așa cum este 9 mai.

Reporter: Declararea războiului ar permite mobilizarea rezerviștilor și noi recrutări. Pe un număr mai mare de soldați contează Putin că i-ar asigura victoria? Până acum nu a înregistrat niciun succes major.

CP: Vorbeam despre mobilizare. Sigur că această mobilizare poate fi instrumentată într-o manieră extrem de favorabilă Rusiei, dar ea are nevoie de o serie de alte premise extrem de importante. Cea mai importantă din aceste premise este și extinderea conflictului. Extinderea conflictului este, în momentul de față, în interesul lui Putin. De aceea sunt provocările Rusiei în Transnistria. Ele sunt menite, mai degrabă, să creeze Ucrainei un sentiment de nesiguranță în legătură cu o posibilă implicare a acestui contingent. Însă, practic, ele nu urmăresc decât provocarea Ucrainei, astfel încât sub pretextul fundamentat al asigurării spatelui frontului din regiunea litoralului, anume Mykolaiv, Ucraina să încerce să își securizeze acest spate al frontului printr-o eventuală intervenție în Moldova. În momentul de față Putin este interesat de destabilizarea Moldovei pentru că Moldova face parte din planurile sale de schimbare a paradigmei. El nu riscă încă o confruntare directă cu NATO, dar trebuie să aducă acest conflict cât de aproape poate de acest stadiu, astfel încât tezele propagandistice, mobilizarea pe care intenționează să o decreteze să capete și un fundament faptic pentru propaganda rusă dincolo de orice controverse.

Rep: Domnule Popa, ce ar schimba trecerea de la o operațiune specială la război, dincolo de o forță copleșitoare pe care Putin ar trimite-o la război. Nu sunt neapărat oameni instruiți, dar cu siguranță mulți.

CP: Cred că putem să facem o serie de previziuni fundamentate în momentul în care vom avea sub ochii noștri ordinul. Anii contingentelor de mobilizare ne vor spune și gradul de instrucție. Date fiind schimbările care au intervenit în felul în care este administrată și construită armata rusă din 2005. Din punctul ăsta de vedere schimbările ar fi fundamentale. Aici este vorba despre faptul că majoritatea generalilor ruși nu numai că pledează, dar presează pentru un model al acțiunilor militare bazat pe manevrarea unor contingente masive. Contingentele masive și în funcție de gradul de instrucție, de gradul de dotare ar permite în momentul de față dezorganizarea totală a apărării mobile pe care o desfășoară Ucraina, care are foarte puține grupări fixe care țin așa zisele fronturi, mai ales în sud est. Este o schimbare care ar avantaja Rusia pe termen mediu. De aceea este nevoie de o apropiere și mai mare de granițele NATO, care să ducă la formarea unui complex de factori ce ar putea determina NATO să iasă de pe traseul politicii sale de non intervenție directă în chestiunea ucraineană.

Rep: 9 mai, ziua victorie în Rusia, Moscova declară război Ucrainei. Mergem pe acest scenariu. Ar putea apărea o coaliție de voință ca în Irak dacă Ucrainei i-ar fi declarat acest război?

CP: Sunt convins că în cazul în care Rusia va declara război și în cazul în care va schimba radical modelul acțiunilor militare, modelul războiului pe care îl duce în Ucraina, NATO și întreaga lume civilizată va trebui să se adapteze acestor noi provocări. Cu siguranță această coaliție de voință a apărut. Ea nu este formalizată. Ea este însă formată și are o platformă comună. Ele sunt principiile pe care le apărăm cu toții. Aceste principii cu siguranță îi vor duce pe fiecare dintre decidenții politici ai acestor țări la niște concluzii organizatorice. Mi se pare foarte probabilă apariția unei coaliții formale în cazul în care modelul de război pe care Rusia îl duce în Ucraina se schimbă spre unul clasic, cu care putem spune cu certitudine că Rusia este mai confortabilă și pentru care este mai bine pregătită decât este pentru un tip de război modern. 

 
Istoricul Cosmin Popa