Europa Plus: De ce nu ridică Bulgaria încă vetoul contra aderării Macedoniei de Nord la UE

bulgaria_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul Bulgariei via Facebook / Министерски съвет на Република България

Nemulțumire la Skopje după ce premierul bulgar, Kiril Petkov, a anunțat că Bulgaria nu va ridica veto-ul împotriva aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană dacă țara vecină nu își schimbă constituția pentru a adăuga bulgarii ca parte constitutivă a națiunii, așa cum se întâmplă cu alte grupuri etnice. Macedonia de Nord promite să schimbe acest aspect în contituție, dar spune că modificarea va lua mult timp, iar deciziile privind aderarea țării la Uniunea Europeană trebuie luate acum. Schimbul de replici a avut loc recent între reprezentanți ai celor două țări la forumul „UE întâlnește Balcanii” de la Sofia.

Ministrul de externe nord-macedonean, Bujar Osmani, consideră că este timpul ca țara sa și Bulgaria să-și asume responsabilitățile pentru a „crea o nouă istorie,” să întoarcă spatele trecutului, „relațiilor toxice și folclorului” care le-au despărțit mult timp, aflăm din dnevnik.bg care comenteaza declarațiile făcute de reprezentanții celor două țări la Forumul internațional „UE întâlnește Balcanii” de la Sofia.

Aderarea Macedoniei de Nord la UE este blocată în prezent de un drept de veto din partea Bulgariei, care insistă asupra modificărilor constituției pentru recunoașterea minorității bulgare, eliminarea „discursului instigator la ură” din manuale și soluționarea disputelor legate de limbă și istorie.

Reacția diplomatului nord macedonean a venit după ce premierul bulgar, Kiril Petkov, a declarat că Bulgaria va retrage dreptul de veto dacă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord ar începe după ce țara își va schimba constituția și va adăuga bulgarii „părți ale națiunilor” (comunități etnice precum albanezi, turci, vlahi, romi etc., ale căror drepturi sunt protejate). Skopje susține că acesta este un proces care ar dura cel puțin șase luni, iar premierul nord-macedonean susține că acest lucru reprezintă o așteptare „prea lungă,” deciziile trebuie să fie luate acum.

„Au fost multe voci critice în forum, unii participanți, precum comisarul UE pentru extindere Oliver Varhei, și-au exprimat direct dezamăgirea că procesul de negociere nu a început încă.”

 

Macedonia de Nord: Restaurantele sunt deschise, dar lucrătorii au plecat la muncă în străinătate

Iată un titlu din www.slobodnaevropa.mk care analizează criza de personal în industria de ospitalitate cauzată de pandemie, dar și de recrutarea lucratorilor nord-macedoneni de către alte țări.

„Sindicatul Independent Hotelier informează că în perioada pandemiei, când unitățile hoteliere au fost închise mulți angajați, temându-se pentru locurile lor de muncă, și-au schimbat meseria, iar acum că s-au deschis granițele, mulți alții pleacă în străinătate pentru contracte sezoniere.”

„Acest deficit și cererea mare de locuri de muncă în industria ospitalității din Balcani și Europa au contribuit la o creștere semnificativă a prețurilor” în industrie.

„Câștiguri mari, muncă legală, vechime înregistrată, angajatori verificați, ore suplimentare plătite, asta promit  reclamele unora dintre agențiile care intermediază contractele în străinătate.”

„Potrivit anunțurilor, ospătarii, bucătarii, cameristele și în general, lucrătorii din industria ospitalității sunt cei mai căutați.” O cerere mare există si pentru lucrători în supermarketuri, iar Croația este printre țările care solicită cel mai mult un astfel de profile.

„Contractele de munca sunt de obicei pe 6 luni, salariul variază de la 800 la 1000 de euro plus bacșiș, în majoritatea cazurilor se asigura masa la serviciu, iar orele suplimentare se platesc.”

 

Djokovic poate juca la Wimbledon, vaccinul împotriva Covid nu este obligatoriu

„Numărul unu mondial de tenis, Novak Djokovic, va avea voie să-și apere titlul, anul acesta la turneul Wimbledon din Londra, chiar dacă nu este vaccinat împotriva coronavirusului, deoarece aceasta nu va mai fi o condiție pentru a intra în Marea Britanie,” aflăm din www.politika.rs.

„Directorul executiv al turneului, Sally Bolton, a declarat că  în timp ce jucătorii sunt încurajați să se vaccineze, nu va fi o cerință pentru a juca la al treilea turneu de Grand Slam al sezonului.”

„Djokovic a fost expulzat din Australia în ianuarie pentru că nu a fost vaccinat și nu a putut să-și apere titlul la Melbourne. Din același motiv, nu a participat la masteratele de la Indian Wells și Miami.

Federația Statelor Unite de Tenis a declarat că va urma liniile directoare ale guvernului atunci când va decide asupra condițiilor de participare la acest Grand Slam la sfârșitul lunii august.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Neli Atanasova, Bulgaria

Renata Janevska, Macedonia de Nord

Kristina Radojkovic, Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 29 aprilie 2022