Război informațional: Cum încearcă Rusia să inducă sentimente anti-ucrainene în Europa

dezinformare_rusia.jpg

Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

Invazia rusească în Ucraina a generat cel mai mare val de refugiați din Europa de după cel de-al doilea război mondial. Autoritățile și cetățenii din statele învecinate cu Ucraina - și nu numai - s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul refugiaților. În acest timp, însă propaganda rusă încearcă să transmită dezinformări menite să crească sentimentele anti-imigraționiste în Europa.

Un raport realizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență din București atrage atenția asupra unui pericol: criza migrației ar putea fi utilizată pentru polarizarea și manipularea populației. Mai ales că una dintre lecțiile crizelor migratorii precedente este aceea că empatia se dovedește adesea de scurtă durată.

Autorii studiului atrag atenția asupra unei declarații din 17 aprilie a lui Dmitri Medvedev, fostul președinte și premier rus, potrivit căruia refugiații ucraineni din Europa ar putea dezlănțui „un val de infracţiuni violente”.

Medvedev nu este la prima afirmaţie de acest fel. În 2016, pe fondul crizei migraţioniste siriene, tot el a afirmat că „printre migranți există de asemenea mulți – poate sute sau chiar mii – criminali veniți în Europa cu o misiune şi începe numărătoarea inversă”.

De altfel, dezinformarea rusească rămâne foarte activă în țări precum Germania. Un exemplu - spun autorii raportului - poate fi considerat clipul devenit viral în spațiul virtual german, în care o femeie face apel la vorbitorii de rusă din Germania, cărora le povestește o istorie falsă despre un presupus atac al refugiaților ucraineni asupra unui băiat vorbitor de rusă din Germania.

Conform autorităților germane, nu există niciun indiciu că un astfel de incident ar fi avut loc, iar clipul a fost realizat pentru a incita la ură, spune raportul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.  

 

Relevantul caz ”Lisa”

Episodul seamănă izbitor cu ”cazul Lisa”, care a dominat spațiul mediatic german în ianuarie 2016.

Mai multe surse rusești au lansat atunci informația că Lisa, o fată de 13 ani, dispăruse de acasă și fusese violată de imigranți arabi. Informația a fost intens circulată în medii precum Sputnik sau RT Germania. Apoi, a fost distribuită pe rețelele sociale de grupuri de extremă dreapta. Au fost organizate demonstrații, via Facebook, la care au participat reprezentanți ai minorității ruso-germane și grupări neonaziste.

Sursele de presă rusă din Germania au prezentat pe larg  aceste demonstrații, ceea ce a adus cazul în atenția presei germane centrale.

Cazul a fost exploatat imediat de Kremlin. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut două declarații publice,
arătându-se îngrijorat de inabilitatea sistemului legislativ și a poliției germane de a lua în serios asemenea atacuri, din
cauza corectitudinii politice.

Dar povestea s-a dovedit a fi complet falsă. Poliția germană  a arătat că adolescenta nu pățise nimic, aflându-se de fapt în tot acest timp la o prietenă.  

Miza finală, spun autorii raportului, a fost subminarea încrederii cetățenilor în propriul stat și în valorile euroatlantice.

Ei atrag atenția că, în timp ce în Ucraina războiul se poartă cu armament convențional, în spațiul informațional european, cu precădere mediul online, dezinformarea are ca obiectiv ostilizarea opiniei publice față de victimele războiului, subminarea coeziunii sociale și politice și promovarea atitudinilor filoruse.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 26 aprilie 2022