Dmitri Muratov, atacat într-un tren, continuă să apere ultimul bastion al presei independente rusești

muratov_rusia_nobel.jpg

Dmitri Muratov își face un selfie imediat după ce a fost atacat în trenul care-l ducea de la Moscova la Samara, Rusia, 7 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© Novaya Gazeta Europe's Telegram channel via AP via France24

Dmitri Muratov editorul ziarului independent Novaya Gazeta care a fost forțat de regimul Putin să-și înceteze activitatea în martie a.c., a fost atacat joia trecută, în timp ce călătorea cu trenul, de un bărbat necunoscut care l-a stropit cu un lichid de culoare roșie, transmite France24.

"O persoană necunoscută l-a atacat pe editorul Novaya Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, în vagonul unui tren", a anunțat ziarul pe canalul său Telegram.

"Au folosit vopsea pe bază de ulei cu acetonă... eram în compartiment, în trenul cu care călătoream de la Moscova la Samara... Atacatorul a strigat 'Muratov, asta e pentru băieții noștri'", ...", a precizat celebrul jurnalist, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 2021.

O a doua fotografie care însoțește mesajul arată compartimentul cu cușetă, stropit cu o cantitate mare de lichid de culoarea sângelui. "Muratov a primit îngrijiri medicale și a continuat călătoria pentru a-și vedea mama (...). Îl căutăm pe criminalul care a făcut asta", a declarat pe Twitter și Kirill Martinov, fostul adjunct al lui Muratov.

Poliția a declarat că a deschis o anchetă în acest sens și că este în căutarea a doi bărbați responsabili de atac, potrivit agenției TASS.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat pe Twitter acest act "inacceptabil" și "un nou atac la adresa siguranței jurnaliștilor și a libertății de informare în Rusia ... UE va continua să susțină jurnalismul rusesc independent", a spus el.

La scurt timp după eveniment, în aceeași zi, jurnaliștii publicației exilați în străinătate au anunțat lansarea unei noi publicații, Novaya Gazeta Europe, care va apărea în mai multe limbi, sub conducerea lui Kirill Martinov. Inițiatorii au precizat că nu este vorba de o variantă a ziarului original, ci de o inițiativă independentă.

În condiții de ”cenzură militară”

De la începutul războiului din Ucraina, presa independentă a fost practic redusă la tăcere de Kremlin. Novaya Gazeta, un etalon al jurnalismului de investigație, a anunțat la sfârșitul lunii martie că își suspendă publicațiile online și tipărite în Rusia după ce a primit un al doilea avertisment din partea autorității ruse de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, Roskomnadzor, pentru că nu ar fi respectat celebra lege referitoare la "agenții străini".

"Nu există altă soluție. Pentru noi, și știu că și pentru dumneavoastră, este o decizie teribilă și dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alții", a scris atunci Muratov într-o scrisoare adresată cititorilor ziarului. Potrivit acestuia, redacția a continuat să lucreze timp de 34 de zile "în condiții de cenzură militară".

De la începutul invaziei, site-urile web ale multor mijloace de informare rusești și străine au fost blocate în Rusia. În martie, autoritățile au adoptat, de asemenea, mai multe legi pentru a reprima ceea ce consideră a fi "informații false" despre conflict.

Novaya Gazeta era ultimul bastion al presei libere din rusia. Pe 22 martie, Dmitri Muratov a anunțat că dorește să scoată la licitație medalia sa de la Premiul Nobel în sprijinul refugiaților ucraineni. Redactorul-șef a precizat într-un comunicat că a dorit să ajute "refugiații civili, copiii răniți și bolnavii care au nevoie de tratament urgent".

Investigații plătite cu viața

În vârstă de 60 de ani, Dmitri Muratov este o figură uriașă a jurnalismului rusesc. Născut în 1961 în Samara, în sud-estul Rusiei, a obținut primul său loc de muncă la un ziar în anii 1980, după ce a făcut armata. Și-a descoperit vocația de jurnalist în timp ce lucra ca freelancer pentru câteva publicații locale și, în același timp, ce studia filologia la Universitatea de Stat din Moscova.

După ce a lucrat pentru cotidianul popular Komsomolskaia Pravda, a contribuit la fondarea Novaya Gazeta în 1993, cu sprijinul financiar al ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, el însuși laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Sub conducerea lui Dmitri Muratov, Novaya Gazeta, pe care a condus-o aproape neîntrerupt din 1995,  a devenit cea mai importantă publicație de investigație din Rusia.

Corupție, afaceri cu implicarea autorităților: acest ziar aborda toate subiectele sensibile, inclusiv cele care, odată cu venirea lui Vladimir Putin la președinție în 2000, au devenit inaccesibile pentru alte mijloace de informare, în special războiul din Cecenia. Mai recent, Novaya Gazeta a făcut investigații despre misterioșii mercenari ai grupului Wagner, soldații din umbră ai Rusiei, sau despre represiunea homosexualilor în Cecenia, provocând furia liderului acestei republici din Caucazul rus, Ramzan Kadîrov, cunoscut pentru brutalitatea sa.

Activitatea ziarului a costat viața a șase dintre colaboratorii săi, inclusiv a celebrei jurnaliste Anna Politkovskaia, cunoscută pentru criticile sale la adresa războiului sângeros al Kremlinului dus în Cecenia și care a fost ucisă la 7 octombrie 2006, în scara blocului în care locuia.  Autorii acestei crime nu au fost identificați oficial nici azi. Zguduit de crimă, Dmitri Muratov s-a gândit să închidă ziarul, pe care îl considera "periculos pentru viața oamenilor", dar, la insistențele redacției, a decis în cele din urmă să continue.

”Noi suntem antidotul tiraniei”

Munca de investigație a adus redacției Novaya Gazeta peste 60 de premii, inclusiv premiul Pulitzer. În octombrie anul trecut, Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace alături de jurnalista filipineză Maria Ressa pentru "lupta lor curajoasă privind libertatea de exprimare".

În mod ironic, Kremlinul a lăudat cu acea ocazie "curajul" și "talentul" lui Dmitri Muratov. "Îl putem felicita pe Dmitri Muratov. Lucrează în permanență urmându-și idealurile, păstrându-le. Este talentat și curajos", a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

În discursul său din momentul primirii premiului Nobel, pe 10 decembrie, redactorul-șef a dedicat premiul său pentru Novaya Gazeta și pentru colegii săi uciși pentru munca și investigațiile lor. "Acest premiu este și pentru colegii în viață, pentru comunitatea care își face datoria profesională... Noi răcnim și mușcăm. Avem colți și o putere de prindere. Noi suntem condiția pentru a merge înainte. Noi suntem antidotul tiraniei... Vreau ca jurnaliștii să moară de bătrânețe...”, spunea el în discursul de la Academia suedeză:

 

 

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24