Europa Plus: Învățătoare din Ucraina salvată de medicii polonezi

ucraina_polonia.jpg

Portretul învățătoarei ucrainiene pictat pe un zid din Varșovia
Sursa imaginii: 
katowice.wyborcza.pl

Învățătoarea Olena Kuryło, în vârstă de 53 de ani, din orașul ucrainean Chuhuyev, regiunea Harkov, grav rănită chiar în prima zi a războiului declanșat de regimul lui Putin în Ucraina, a fost salvată în urma mai multor operații de o echipă de medici polonezi din orașul Katowice, relatează publicația Gazeta Wiborska.

Fotografia învățătoarei plină de sânge și cu capul bandajat, realizată de fotojurnalistul american Wolfgang Schwan, care a apărut în mai multe publicații din lumea civilizată, a devenit un simbol al agresiunii rusești neprovocate asupra unui stat independent, recunoscut recunoscut internațional, scrie ziarul polonez.

Învățătoarea, a cărei casă a fost complet distrusă, a fost ajutată să ajungă în Polonia de corespondenții ziarului britanic ”Daily Mail”. Ea a fost internată la Clinica universitară Silezia din Katovice, unde a fost supusă mai multor operații chirurgicale.

”A fost prima dată când am realizat o operație de asemenea dificultate. Am extras mai multe bucăți de sticlă din globii oculari și din pielea feței, apoi am făcut mai multe implanturi. Din păcate pacienta nu este refăcută complet, va trebui să sufere o serie de alte operații, are nevoie de un tratament pe termen lung”, a declarat șeful echipei de chirurgi oftalmologi, Rafał Leszczyński.

”Fac un apel către mamele din întreaga lume: nu vă lăsați copiii să plece la război! Războiul nu are nici un sens, noi nu vrem decât pace!”, a declarat învățătoarea ucraineană, care și-a exprimat în repetate rânduri mulțumiri pentru intervenția salvatoare a medicilor polonezi.

 

Slovacia: Amenințări și injurii la adresa șefului statului, cu implicații penale

Curtea de Justiție a municipiului Bratislava i-a transmis un avertisment oficial deputatului naționalist Ľuboš Blaha în care îi solicită acestuia să șteargă postările de pe contul său de Facebook în care o defăimează și o amenință pe președinta țării, Zuzana Čaputová, și pe familia acesteia, transmite publicația slovacă Aktuality.

Șeful statului a depus plângere în justiție împotriva deputatului, vicepreședinte al partidului extremist SMER, după ce acesta a postat în ultimele două săptămâni pe contul său zeci de texte injurioase la adresa șefului statului, în care o acuză că este ”agentă americană” și ”trădătoare de țară”, controlată de agenți străini, fără însă a aduce nici un fel de dovadă în sprijinul afirmațiilor sale. În postări apar amenințări la adresa președintei și a familiei sale.

În ciuda avertismentului venit din partea Curții de la Bratislava, acuzatorul nu a șters nici în prezent postările respective. Potrivit legislației din Slovacia, el riscă acum o amendă de mai multe zeci de mii de euro, precizează sursa citată.

Avocatul președintei, Radovan Pala, a declarat presei că ”probabil domnul Blaha nu a primit încă decizia Curții, sau poate că a decis să nu o respecte... În acest caz executorul judecătoresc îi poate impune o amendă de până la 30 000 de euro”.

După anunțarea deciziei judecătorești deputatul Blaha a refuzat să răspundă întrebărilor presei pe această temă, dar a anunțat că va face recurs la Curtea de Justiție regională.

 

Lituania: ”Nord Security”, al doilea unicorn al țării

Valoarea de piață a companiei lituaniene ”Nord Security”, unul din cei mai mari dezvoltatori de soluții de securitate cibernetică din lume, a depășit săptămâna trecută 1 miliard de dolari, atingând chiar nivelul de 1,6 miliarde de dolari, compania devenind astfel al doilea ”unicorn” din țara baltică, transmite publicația 15 minute din Lituania.

”Nord Security”, companie fondată la Vilnius și cunoscută la nivel mondial în special pentru aplicația ”Nord VPN”, a anunțat cu acest prilej un nou plan de investiții, în valoare de 100 de milioane de dolari, cu sprijinul mai multor fonduri de capital.

VPN, sau rețele private virtuale,  sunt aplicații care permit accesarea de site-uri blocate de autorități sau ascunderea identității utilizatorilor în timpul activităților online.

Mantas Mikuckas, co-fondator al primului ”unicorn” lituanian, compania ”Vinted”, i-a felicitat pe cei de la Nord Security pentru performanța lor excepțională: ”Trebuie subliniat că ei au crescut din resurse proprii, fără finanțări externe. Am remarcat de mai mulți ani ritmul lor susținut de creștere iar acum în sfârșit totul e oficial. Cred că au un potențial de creștere și mai mare. Ei pot deveni nu doar un unicorn ci chiar un ”decacorn” (companie cu valoare de piață de peste 10 miliarde de dolari – n.r.)

Vinted este o comapnie care gestionează o platformă pentru articole de îmbrăcăminte și a devenit primul unicorn lituanian în 2019, în urma unui program de investiții susținut de mai multe fonduri de capital, inclusiv ”Burda Principal Investment”.

 

Letonia: Oferte internaționale pentru proiectul ”Rail Baltica”

Patru consorții, din Germania, Spania, Italia și Franța, au depus oferte pentru proiectul național ”Rail Baltica”, care preved construcția unei căi ferate de mare viteză pe o distanță de 260 de km pe teritoriul Letoniei, transmite postul național de radioteleviziune.

Este vorba de DB Bahnbau Gruppe GmbH (Germania), Italferr S.p.A. (Italia), Systra S.A. (Franța) și « Tecnica y Projectos S.A. (Spania)

”Suntem extrem de mulțumiți că aceste societăți de renume internațional, specializate în supervizarea construcțiilor, sunt gata să devină partenerii noștri”, a declarat Kaspars Vingris, președintele Consiliului de Administrație al companiei European Railway Line, beneficiarul lucrării.

Calea ferată Rail Baltica va traversa teritoriul Letoniei de la granița cu Lituania până la cea cu Estonia. Câștigătorii licitației ar urma să fie anunțați în luna septembrie a acestui an.

 

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Julia Krolik - Polonia

Diana Kutliaková - Slovacia

Beatrice Danielaityte - Lituania

Kristine Gajevska - Letonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 12 aprilie 2022