”De ce Europa are nevoie de Ucraina” (istoric olandez)

rutger.jpg

Istoricul olandez Rutger Bregman
Sursa imaginii: 
Facebook / Rutger Bregman

Am ales pentru rubrica Eurocronica de astăzi un eseu din revista americană The Atlantic, aparținând tânărului istoric olandez Rutger Bregman ( 32 de ani).

Este autorul unor cărți de succes precum ”Utopia pentru realiști: cum putem construi o lume ideală” , tradusă în treizeci și două de limbi. Cronici elogioase au apărut în publicații precum The Washington Post, The Guardian și BBC.

Articolul publicat în The Atlantic poartă titlul ”De ce Europa are nevoie de Ucraina” iar ideea centrală este următoarea: prin lupta lor, ucrainenii  reamintesc cu putere Uniunii Europene tocmai motivele pentru care aceasta a fost fondată:

”Dacă vreți să știți cât de puternic este încă visul european, nu trebuie să mergeți la Paris sau Roma, Bruxelles sau Berlin.  Mergeți la Kiev”, își începe eseul istoricul olandez.

El amintește vizita pe care a făcut-o la Kiev în octombrie anul trecut, pentru a discuta cu ucraineni tineri și ambițioși. Ei au vorbit despre cea mai profundă dorință pentru țara lor: apartenența la Uniunea Europeană.

”Pentru acești tineri, UE este sinonimă cu democrația și libertatea, cu progresul și prosperitatea. Când le-am spus că majoritatea studenților din țara mea natală, Olanda, consideră UE plictisitoare și birocratică, ei au reacționat cu neîncredere.

În ultimele săptămâni, m-am gândit mult la acei studenți ucraineni. Pentru ceea ce noi luăm ca de la sine înțeles, ei și compatrioții lor au fost dispuși să moară.

Ei au oferit UE un memento puternic despre motivul pentru care ea a fost fondată în primul rând. După al Doilea Război Mondial, a crescut conștientizarea că trebuie să lucrăm împreună; „Niciodată din nou” a devenit motto-ul nostru. Și totul a început din 1951, timp în care Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului a devenit UE de astăzi.

 

Dar cât de repede ne-am obișnuit!

Fiecare piatră de hotar a civilizației începe ca un ideal utopic, dar odată ce visul devine realitate, uităm cât de greu posibilă părea cândva schimbarea.

Să nu uităm că invazia rusă a Ucrainei din 2014 și anexarea Crimeei au început după ce Kievul a avansat un Acord de asociere cu UE. Ucrainenilor li s-a prezentat o alegere simplă, între modelul dictatorial al lui Vladimir Putin și modelul democratic al UE. Alegerea a fost făcută cu ușurință.

Înainte de 2014, exporturile ucrainene erau distribuite uniform către UE și Rusia; în anii care au urmat, exporturile către UE s-au dublat, iar cele către Rusia s-au atrofiat. Din ce în ce mai mulți ucraineni au călătorit în statele membre UE, nu în ultimul rând pentru că nu mai erau necesare vize.

Ucraina, pe scurt, a ales Europa. Și Putin a considerat că asta este intolerabil.

Acum depinde de noi să alegem Ucraina. Da, în mod normal, drumul către aderarea la UE este lung și complicat și pe bună dreptate. Dar aceste vremuri nu sunt unele normale.

În numele valorilor și principiilor noastre trebuie să încetăm a mai importa gaz rusesc cât de curând posibil, să sprijinim lupta ucraineană pentru independență în toate felurile, să primim cu generozitate refugiați și să lansăm pentru reconstruirea Ucrainei, când războiul se va termina, un Plan Marshall european — iată un termen american pe care îl putem împrumuta.

În întunericul acestui război, un lucru este cert: viitorul Ucrainei se află în Europa. Viitorul nostru comun se află în Europa. Sau cum ar spune un american: „Ich bin ein Europäer” (”Sunt un european”), își încheie eseul istoricul olandez.

O aluzie la celebra vizită din 1963 a președintelui american J. F. Kennedy la zidul Berlinului, ridicat de sovietici cu doar doi ani înainte. Kennedy s-a declarat atunci berlinez, rostind celebrele cuvinte: ”Toți oamenii liberi, oriunde ar locui, sunt cetățeni ai Berlinului și, prin urmare, ca om liber, mă mândresc să spun: Ich bin ein Berliner”.

Cine credea, atunci, în plin război rece, că zidul va cădea, în cele din urmă? Iar morala acestei povești este că Europa nu poate renunța niciodată la idealurile sale.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 12 aprilie 2022