Republica Moldova, pas simbolic către UE. „Suntem parte a Europei nu doar geografic”

r_mold_ue.jpg

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi
Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Comisia Europeană a înmânat, luni, Republicii Moldova chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să-l completeze în vederea declanșării oficiale a procesului de aderare la Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE: Premierul Nicolae Ciucă salută „noul pas al Republicii Moldova pe calea europeană” și afirmă că Executivul de la București este pregătit să ofere sprijin în formularea răspunsului la chestionarul Comisiei Europene: „Vrem să vedem Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

.................................................................

„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, aratând cât suntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. Țara noastră își accelerează parcursul european”, a transmis ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

„Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem. Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă așa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp. Vom implica în acest proces nu numai autoritățile, ci și societatea noastră civilă pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi. Odată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil”, a mai spus oficialul moldovean.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că „e vorba despre o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”.