”Dovezile” privind pretinsa ”falsificare” a imaginilor de la Bucea nu sunt valabile (analiză France24)

masacru_bucea_fake.jpg

Captură de ecran dintr-o postare care încearcă să demonstreze că imaginile cu cadavrele descoperite la Bucea ar fi false
Sursa imaginii: 
© Observateurs / France24

Cadavrele a sute de civili au fost descoperite în Bucea, un oraș din regiunea Kiev, eliberat de armata ucraineană în 3 aprilie a.c. după câteva săptămâni de ocupație rusă. În zilele următoare, mai multe instituții media rusești și conturi pro-ruse au distribuit același videoclip pe rețelele de socializare, în care pretind că aduc dovezi că ar fi vorba de o ”înscenare”. Echipa Les Observateurs a analizat aceste ”dovezi” și a ajuns la concluzia că ele sunt false:

Aproximativ 20 de cadavre ale unor  civili au fost găsite de-a lungul unui singur drum din Bucea și cel puțin 350 în tot orașul, care fusese ocupat de armata rusă începând cu 27 februarie.

Mai multe instituții media rusești și conturi pro-ruse au distribuit pe rețelele de socializare un videoclip care pretinde că descoperirea cadavrelor a fost înscenată de Ucraina. Potrivit acestora, există mai multe "indicii" că unii dintre civilii care zac pe marginea drumului sunt, de fapt, încă în viață.

Videoclipul de proastă calitate a fost editat după o postare a Ministerului ucrainean al Apărării. Un studiu al videoclipului original arată că "indiciile" menționate de presa rusă sunt false. Alte imagini confirmă faptul că aceste corpuri de civili sunt autentice.

"Ucraina produce știri false pentru a discredita armata rusă". Pe 3 aprilie, televiziunea de stat rusă Pervi Kanal, dar și Dmitri Polyanskiy, ambasadorul adjunct al Rusiei la Națiunile Unite, au distribuit același videoclip pe Facebook și Twitter. Imaginile, care au acumulat peste 40.000 de vizualizări, au fost apoi preluate de conturi pro-rusești de limbă franceză și engleză. Acestea susțin că descoperirea cadavrelor în orașul Bucea după plecarea armatei ruse a fost o înscenare făcută de Ministerul ucrainean al Apărării.

Comparația cu imaginile originale

Postarea provine dintr-o înregistrare video publicată pe 2 aprilie de contul de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării care arată un convoi militar ucrainean pe un drum din Bucea, evitând mai multe cadavre de civili.

Potrivit postului de televiziune rus Pervi Kanal și lui Dmitri Polyanskiy, două detalii arată că unii dintre civili sunt de fapt în viață. La a zecea secundă a videoclipului, se spune că unul dintre cadavre face o mișcare a mâinii în timp ce convoiul trece. Apoi, la a 48-a secundă a videoclipului, în oglinda retrovizoare a uneia dintre mașini se vede un civil care se ridică în picioare.

În realitate, ambele "indicii" se bazează pe calitatea slabă a videoclipului, care nu permite vizualizarea detaliilor. Studiind videoclipul original, postat la o calitate mai bună pe contul de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării, putem verifica că aceste interpretări sunt false.

Indicii interpretate greșit

În primul rând, așa-numita mișcare a mâinii nu este o mișcare a mâinii. Este vorba, de fapt, de suprapunerea corpului și a unei pete de pe parbrizul mașinii. Aceeași pată poate fi văzută în mai multe momente din videoclip.

În plus, dacă urmăriți același videoclip în negativ (adică inversând toate culorile), diferența dintre această pată de parbriz și caroserie apare cu atât mai evidentă. Este ceea ce a făcut contul de Twitter  Aurora Intel în acest videoclip publicat aici.

Al doilea "indiciu", imaginea oglinzii care ar arăta corpul ridicându-se după ce mașina a trecut, este de asemenea interpretat greșit. Videoclipul de mai bună calitate arată că acesta este un efect optic datorat curburii oglinzii. Pe măsură ce mașina se îndepărtează de corp, același efect de distorsiune a imaginii se aplică asupra reflectării cadavrului, dar și asupra clădirilor din jur.

Pentru a identifica mai bine acest efect vizual, se poate viziona și o versiune încetinită a acestui videoclip. Contul de Twitter @SPITFIREVA a postat aici un extras încetinit din această parte a videoclipului, care demonstrează încă o dată că trupul nu este în mișcare.

Imagini confirmate din alte unghiuri

De la publicarea videoclipului, la 2 aprilie, mai multe instituții media au relatat din aceeași locație. Printre acestea se numără canalul qatarez Al-Jazeera și ziarul britanic The Guardian.

Benjamin Strick, directorul de investigații al Centrului pentru Rezistență Informațională, a comparat imaginile din aceste rapoarte publicate la 3 aprilie cu cele din înregistrarea video publicată de Ministerul ucrainean al Apărării. El a constatat că aceste imagini arată exact aceleași cadavre care zac pe același drum. Această verificare face ca scenariul unui atac înscenat de Ucraina să fie și mai puțin probabil.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France24

Editor: Șerban Georgescu