Berlin. Conferinţa internaţională a donatorilor pentru Moldova

poza.jpg

Ministrii de externe ai României, Moldovei, Germaniei si Frantei, Bogdan Aurescu, Natalia Gavrilita, Annalena Baerbock, respectiv Jean-Yves Le Drian, la Berlin, 5 aprilie 2022.
Ministrii de externe ai României, Moldovei, Germaniei si Frantei, Bogdan Aurescu, Natalia Gavrilita, Annalena Baerbock, respectiv Jean-Yves Le Drian, la Berlin, 5 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP - HANNIBAL HANSCHKE

Reprezentanții a 47 de state și organizații internaționale, reuniţi la Berlin, vor sprijini Republica Moldova. Participanţii la conferinţa donatorilor au decis că Moldova va primi un ajutor financiar de 695 de milioane de euro. Scurt rezumat al conferinţei de presă de la Berlin, la care au participat şefa guvernului din Moldova şi şefii diplomaţiei din Germania, Franţa şi România.

La Berlin a avut loc conferinţa internaţională a donatorilor pentru Republica Moldova la care au participat şi şefa guvernului moldovean, Natalia Gavriliţa, ministra de externe a Germaniei, Annalena Bearbock, ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian şi şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu.

Într-o conferinţă de presă care s-a desfăşurat după consultarea şi discuţiile avute la Berlin, Baerbock a anunţat că Republica Moldova va primi un substanţial sprijin din partea Uniunii Europene.

„Moldova nu este singură”, a spus ministra.

Condamnînd cu vehemenţă războiul declanşat de Putin, ministra a spus că ţările europene vor face totul pentru revenirea la normalitate ca să nu se mai întîmple crime ca cele de la Bucea. Totodată, ea a subliniat că Rusia nu poate să trateze anumite state de parcă s-ar afla în curtea ei. Lăudînd eforturile Moldovei de a primi refugiaţii din Ucraina, Baerbock a anunţat un pachet de măsuri în vederea sprijinirii imediate a Moldovei.

Acest sprijin, rezumat în cinci puncte, cuprinde planul de regrupare a refugiaţilior sosiţi în Moldova. 12.000 de refugiaţi urmează să fie preluaţi de Uniunea Europeană. Totodată, Moldova va beneficia imediat de un sprijin umanitar financiar de 71 de milioane de euro. Pentru depăşirea crizei energetice, Moldovei i se va furniza curent electric european. În al treilea rînd, Uniunea Europeană va ajuta Moldova în ceea ce Baerbock a numit combaterea corupţiei şi consolidarea justiţiei. În vederea stabilizării graniţei din Moldova, Chişinăul va primi ajutor pentru fortificarea managementului pentru paza frontierei. În al cincelea rînd, ministra germană de externe a anunţat că Moldovei i se va acorda un sprijin sub forma parţială a unui credit în valoare de 695 de milioane de euro şi că Republica Federală va acorda Chişinăului un ajutor financiar suplimentar de 50 de milioane. Un ajutor similar, de 126 de milioane de euro, a fost anunţat şi de către Franţa, cît şi un sprijin nou din partea României de 10 milioane de euro.

Ministrul francez de externe a anunţat noi sancţiuni contra Rusiei care vor fi stabilite după consultări cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. În concordanţă cu omologul său român, ministrul francez a pledat pentru pedepsirea crimelor de război.

Şefa guvernului moldovean a mulţumit participanţilor la conferinţa donatorilor din Berlin. Ea a spus că dintre vecinii Ucrainei Moldova este cea mai vulnerabilă țară.

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok