“Bunicuța nazistă” de 93 de ani trimisă din nou la închisoare în Germania pentru negarea Holocaustului

ursula_haverbeck.png

Ursula Haverbeck
Ursula Haverbeck este o recidivistă condamnată pentru negarea repetată a Holocaustului
Sursa imaginii: 
Captură video

O negaționistă a Holocaustului din Germania a fost trimisă din nou la închisoare pentru recidivă. În vârstă de 93 de ani, Ursula Haverbeck, supranumită de presă “bunicuța nazistă”, mai fusese condamnată la pedepse cu închisoarea în 2017 și 2020 pentru aceeași infracțiune

În procesul de apel împotriva cunoscutei negaționiste a Holocaustului Ursula Haverbeck la Tribunalul Regional din Berlin, femeia de 93 de ani a fost condamnată la un an de închisoare.

Inculpata a negat în mod consecvent Holocaustul, și-a justificat instanța sentința. Procesul se referea la apelurile lui Haverbeck împotriva a două condamnări anterioare la închisoare pentru instigare la ură din 2017 și 2020.

Ambele proceduri au fost contopite într-un singur recurs la tribunalul regional. "Nu sunteți o cercetătoare a Holocaustului, sunteți o negaționistă a Holocaustului", a spus judecătorul care a prezidat ședința, adresându-se inculpatei. "Aceasta nu este cunoaștere pe care o răspândiți, ci otravă." Haverbeck "s-a îndepărtat la kilometri distanță de adevărul istoric" și "a afectat memoria a milioane de oameni uciși", potrivit instanței.

Haverbeck fusese condamnată la șase luni de închisoare de către tribunalul districtual Tiergarten, de la Berlin, în 2017 pentru că ar fi negat de mai multe ori Holocaustul în cadrul unui eveniment public într-un local public din capitala Germaniei, cu un an înainte. În 2020, tribunalul a condamnat-o pe Haverbeck la un an de închisoare pentru că, în 2018, ar fi negat din nou Holocaustul într-un interviu publicat pe internet.

Ea a negat în mod repetat că lagărul de la Auschwitz, unde au fost ucise peste un milion de persoane, majoritatea evrei, era un lagăr de exterminare, susținând în schimb că era un lagăr de muncă.

Închisoarea – singura alternativă

“Bunicuța nazistă” cum a supranumit-o presa pe femeia de 93 de ani a vorbit "în nume propriu" în ambele acte. "Aceasta a fost propria ei convingere", a declarat vineri judecătorul. Instanța s-a întrebat dacă este cu adevărat necesar să condamne la închisoare o femeie de 93 de ani. Dar decizia a fost "fără alternativă". O pedeapsă cu suspendare a fost, de asemenea, exclusă, au spus judecătorii. "Nu există nimic care să vă oprească", a spus președintele instanței. "Nu vom reuși nimic cu dumneavoastră prin cuvinte."

Lagărul de la Auschwitz
Haverbeck a negat că lagărul de la Auschwitz a fost unul de exterminare, susținând în schimb că a fost u lagăr de muncă

În procesul de apel, care a început la mijlocul lunii martie, au fost audiați mai mulți martori și au fost vizionate înregistrări video care arată cele două fapte pentru care Haverbeck a fost condamnată. Ea fusese deja condamnată în altă parte în Germania și a executat doi ani și jumătate de închisoare la Bielefeld între 2018 și 2020. Anterior, Curtea Constituțională Federală a respins o plângere de neconstituționalitate din partea ei.

În procesul de apel de vineri de la Berlin, procurorii au cerut o pedeapsă cu închisoarea de un an și patru luni, patru luni din pedeapsa totală urmând să fie considerate ca fiind deja executate din motive juridice. Apărarea a pledat pentru achitare sau, în caz de condamnare, pentru o amendă sau o pedeapsă cu suspendare. Este posibil ca Haverbeck să facă apel în continuare împotriva sentinței.

În Germania articolul 130 al Codului Penal pedepsește incitarea la ură, dar parlamentul a amendat legea în 1994 introducând în mod explicit negarea Holocaustului ca infracțiune de incitare la ură. Organizațiile, simbolurile și memorialistica nazistă sunt de asemenea interzise în Germania.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins în 2019 o acțiune a lui Udo Pastors împotriva Germaniei, decizând că negarea Holocaustului nu se bucură de protecția dreptului la liberă exprimare, constituind incitare la ură.