”Rusia se sinucide” – o jurnalistă din Rusia refugiată la Paris vorbește despre minciunile propagandei lui Putin

jurnalista_rusia.png

Zhanna Agalakova, jurnalistă din Rusia refugiată în Franța, la conferința de presă organizată de Reporters sans Frontières, Paris, 22 martie 2022
Sursa imaginii: 
© Christophe Archambault, AFP via France24

Jurnalista Zhanna Agalakova, care a demisionat din postul de corespondent la Paris al postului public Pervy Kanal din Rusia la o săptămână după începerea invaziei rusești în Ucraina, a vorbit despre metodele propagandei Kremlinului în cadrul unei conferințe de presă organizate marți de organizația Reporteri fără frontiere (RSF), transmite France24.

"Vreau ca Rusia să mă audă, vreau ca oamenii să învețe să distingă propaganda (...), să nu se mai lase transformați în zombie", a spus Zhanna Agalakova în cadrul conferinței de la Paris

,,Am ezitat multă vreme până să am curajul să vorbesc, dar nu cred că am altă opțiune’’ a adăugat aceasta cu lacrimi în ochi.

De ce acum și nu înainte de război ? ,,Am făcut compromisuri de-a lungul carierei mele, dar am ajuns la o limită peste care nu am mai putut să trec”, răspunde ea.

,,În ultimele zile, am observat o agitație în rândul publicațiilor propagandiste’’ și un număr de demisii dificil de estimat’’, spune la rândul său secretarul general al RSF, Christophe Deloire, prezent la conferință lângă Zhanna Agalakova.

Corespondentă la Paris pentru Europa din partea postului de televiziune public Pervy Kanal, Zhanna Agalakova și-a dat demisia pe 3 martie, la o săptămâna după invadarea Ucrainei.

Aceasta descrie un sistem mass-media rus ,,care transmite doar perspectiva Kremlinului’’.

O coardă extrem de sensibilă

,,Știrile noastre nu arată țara, nu vedem Rusia. Îl vedem doar pe primul om al țării, ce a mâncat, cu cine a dat mâna, l-am văzut chiar și fără cămașă. Dar nu știm dacă este căsătorit, dacă are copii", spune ea, evitând să pronunțe numele președintelui Vladimir Putin. ,,Conducerea țării încearcă să sugrume publicațiile independente, iar absența presei libere duce la sinuciderea țării”.
Pentru a-și justifica acțiunile din Ucraina, ,,conducerea a atins o coardă extrem de sensibilă pentru ruși’’, pretinzând să lupte împotriva grupărilor naziste, a evidențiat Zhanna Agalakova.

Acest fapt se datorează faptului că țara a rămas cu traume în urma celui de-al Doilea Război Mondial, care a dus la moartea a 27 de milioane de sovietici: ,, În Rusia, când auzim cuvântul nazist, nu există decât o singură reacție: trebuie să distrugem. Este o manipulare, o minciună imensă”.

Zhanna Agalakova nu mai lucrează în Rusia din 2005. După ce mult timp a fost prezentatoare de știri, în acel an a devenit corespondentă la Paris . Apoi a fost corespondentă la New York iar în 2013 a revenit în Franța.

,,Credeam că povestind despre viața în Europa, mai ales la Paris, puteam să evit propaganda’’ a povestit ea.

Crede că lucrurile s-au complicat în 2014 odată cu începutul conflictului ruso-ucrainean din Crimeea și din regiunea Donbasului. Pe atunci, era corespondent la New York: ,,Trebuia să vorbesc doar  lucruri negative despre Statele Unite ale Americii, de exemplu, despre copii adoptați maltratați”.

”Mulți gândesc ca mine, dar...”

,,Nu am mințit, fiecare lucru povestit era real. Însă, amestecând faptele reale se poate obține o minciună sfruntată. Și chiar asta se întâmplă”, explică ziarista.

,,Numeroși jurnaliști, producători și multe alte persoane ce lucrează în presă gândesc ca mine... Este ușor să-i acuzăm, să-i întrebăm de ce nu demisionează, de ce nu protestează (...). Însă, cei de acolo au familii, părinți în vârstă, copii, case de întreținut. Sunt ostatici”, adaugă ea.

Nu este de acord cu sancțiunile impuse de către țările occidentale Rusiei: ,,Acestea afectează mai ales clasa mijlocie, persoanele care au valori democratice. În această realitate istorică, vă pierdeți aliații...”, a transmis Zhanna Agalakova.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24