În ciuda amenințării, locuitorii din Odesa rămân optimiști (reportaj)

odessa.jpg

Baricade pe străzile din Odessa, Ucraina, 17 martie 2022
Sursa imaginii: 
© AFP / Bulent Kilic via rfi.fr

La Odesa se aud deja primele explozii. Orașul este pregătit pentru ce e mai rău, pe străzi există baricade și multe alte fortificații, dar coasta maritimă este expusă și tocmai aici armata ucraineană își concentrează atenția, transmite corespondentul Radio France Internationale, Jad El Khoury.

Odesa, "Perla Mării Negre", este un port pe care Vladimir Putin ar vrea să îl vadă căzut. Expunerea spre golf nu reprezintă o problemă, sistemul de apărare a frontierei maritime este operațional, potrivit lui Sergy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al portului Odessa.

"Avem suficiente resurse pentru a-i întâmpina pe ruși cu demnitate, pentru a le spune bun venit în Iad. Nu pot da detalii, dar le vor simți. Navele rusești s-au apropiat de coastă, dar sunt lași, nu se apropie suficient de mult ca să le putem arde. Încearcă să arate că sunt acolo, e un joc psihologic".

Odesa s-a transformat dintr-un oraș turistic într-un oraș de război. Orașul este baricadat, iar militarii au minat plajele pentru a respinge o eventuală sosire a rușilor pe mare.

"Tot ceea ce vedeți este doar o parte din sistemul nostru de apărare, restul... nu se vede. Dar totul este important, centrul, malul mării, totul. Avem suficientă apărare maritimă. Motivul pentru care rușii se învârt în jurul mării este pentru că știu că a pune piciorul pe plajele noastre ar fi o misiune sinucigașă", ne explică un militar ucrainean.

Eforturi militare și civile

Valurile se sparg în digul unei plaje din Odesa. Aici, oamenii, după cum ne spune Albina, au încredere în soldați. "Ei protejează litoralul. Am făcut o călătorie de-a lungul coastei cu o săptămână înainte de începerea războiului, iar armata construia deja fortificații pe o porțiune de 60 km".

La clubul de iahturi din Odesa, un excavator este în plină activitate. Zeci de voluntari vin zilnic, de mai bine de două săptămâni, pentru a pregăti numeroasele baricade din oraș, după cum explică Valeri. "Oamenii au făcut o treabă grozavă protejând Odessa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar acum suntem și mai pregătiți, deoarece avem toate informațiile și resursele necesare. Armata ne sfătuiește cu privire la cea mai bună metodă de a-i ajuta.

Sacii cu nisip au fost umpluți și îngrămădiți pe plajă. Voluntarii au format un lanț pentru a-i trece din mână în mână. Tania primește unul. "Pregătim saci de nisip pentru baricade, puncte de control, pentru a proteja spitalele. Avem o vorbă: fiecare sac de nisip poate salva o viață”.

"Perla Mării Negre" rezistă în continuare, iar în fiecare zi apărarea sa este întărită de eforturile cetățenilor și ale forțelor militare.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de rfi.fr