Europa Plus: O pagină uitată din istoria terorii staliniste din Cehoslovacia

stalinism.png

Nostalgii staliniste se întâlnesc și astăzi la tot pasul în Rusia
Sursa imaginii: 
© R. Shikhatova/RFI

Filmul KRYŠTOF, în regia lui Zdenek Jiráský, recent lansat în Slovacia, aduce în actualitate un eveniment tragic foarte puțin cunoscut în lume: operațiunea URSS din anii 1950 de distrugere a tuturor mănăstirilor din Cehoslovacia, transmite publicația aktuality.sk.

În cadrul operațiunii ”Acțiunea K” sovieticii și complicii lor din Cehoslovacia au distrus peste 200 de mănăstiri și au arestat 2376 de călugări dintre care câteva zeci au fost executați. Au fost distruse scrieri originale vechi de o valoare inestimabilă, nenumărate opere de artă au fost furate, iar biblioteci întregi au fost arse, totul cu scopul de a anihila orice influență a Bisericii Catolice în societatea cehoslovacă, precizează publicația citată.

Realizatorii filmului și-au ales o sarcină deosebit de dificilă, aceea de a se cufunda într-o secvență practic neexplorată până acum a istoriei pentru a demonstra spectatorului contemporan, născut în libertate și obișnuit să trăiască în libertate, că această libertate se câștigă cu sânge, cu sângele nevinovaților. Un demers de o importanță crucială, mai ales în contextul actual, al evenimentelor tragice care se petrec în Ucraina, scrie publicația citată.

”Când am început filmările nu m-am gândi nici în visele mele cele mai sumbre că tema ar putea deveni de o asemenea actualitate. Pentru că există o legătură importantă cu ce se petrece acum în Ucraina: în anii 1950 Securitatea din Cehoslovacia, temuta ŠtB, urmărea foarte mulți credincioși și călugări, iar pe foarte mulți dintre ei i-a asasinat.

Dar ŠtB era coordonată de așa zișii ”consilieri” de la Moscova, care erau de fapt agenți MGB, predecesorul KGB-ului. Peste 1000 dintre ei erau prezenți în vremea aceea pe teritoriul Cehoslovaciei și ei dirijau cele mai importante operațiuni. Chiar dacă metodele pe care le vedem acum în Ucraina sunt puțin diferite, principiul de funcționare, teroarea, modul de operare sunt identice cu cele din vremea aceea”, explică Marian Urban, producătorul filmului.

Filmul va avea lansarea internațională la Festivalul de film de la Bergamo, Italia (26 martie – 4 aprilie a.c.)

 

Lituania: ”Ziduri vii” – mesajul artiștilor lituanieni pentru Ucraina

Artiștii din Lituania s-au mobilizat pentru a decora zidurile imobilelor din Kaunas, al doilea cel mai mare oraș al țării, cu picturi simbol împotriva invaziei militare a armatei lui Putin în Ucraina, transmite publicația ”15 minute”.

Potrivit lui Tadas Vincaitis, realizatorul lucrării ”Victoria” care decorează acum unul din imobilele principale din oraș, ”am dorit să exprim speranța poporului ucrainean, puterea lui de a rezista în fața acestui război fratricid, dorința de a nu repeta la nesfârșit greșelile trecutului, dar și convingerea mea și a celor ca mine că, indiferent de deznodământul final, patriotismul și curajul ucrainenilor a câștigat deja acest război”.

Ideea i-a venit în primele zile de după invazia rusească în Ucraina, iar locatarii din strada Kęstučio nr60 din Kaunas, au fost imediat de acord ca imobilul lor să fie pus la dispoziția artistului.

”Esențial acum pentru noi, pentru lumea întreagă, este să-l învingem pe Mordor, să învingem Răul, pentru că în această clipă poporul ucrainean își dă viața și pentru libertatea noastră”, spune Paulius Alšauskas , reprezentantul proprietarilor imobiliari din Kaunas, implicat în proiectul ”Ziduri vii”.

 

Letonia: Se reia, după o lungă întrerupere, Festivalul Național al Cântecului

Muzicienii și mai ales dirijorii de coruri și orchestre din Letonia au primit cu satisfacție decizia guvernului de a organiza din nou, după o pauză de doi ani, Festivalul Național al Cântecului, chiar dacă acesta se va desfășura abia anul viitor (30 iunie – 9 iulie), pentru că astfel vor avea timp să se pregătească cum se cuvine, transmite Radioteleviziunea publică din Letonia.

”Exista posibilitatea ca Festivalul să fie reluat abia în 2024, ceea ce ar fi putut avea consecințe incalculabile pentru noi. Chiar și așa corurile și orchestrele au pierdut în acești ultimi doi ani o mulțime de artiști”, spune directorul festivalului, Arijs Skepasts.

El speră că festivalul, care va marca anul viitor cea de a 150-a aniversare, să devină o adevărată sărbătoare națională.

Îmi doresc să ne putem reuni din nou ca o națiune adevărată, să trăim din nou sentimentul acela că suntem ramurile unui copac cu rădăcini adânci și că vom face cele mai frumoase frunze și cele mai frumoase flori”, a mai spus directorul festivalului.

 

Polonia: Planetariumul din Chorzów va fi reinaugurat anul viitor

Planetariumul Silezian din orașul Chorzów și Observatorul Astronomic aferent vor fi reinaugurate anul viitor, după 4 ani de lucrări de reabilitare și modernizare, transmite publicația poloneză Dziennik Zachodni.

Clădirea, care se remarcă prin impunătorul dom de 23 de metri înălțime, a fost construită în 1955, în memoria celebrului astronom și matematician de origine poloneză Nicolaus Copernicus (1473-1543).

Planetariumul este cel mai mare din Polonia și poate găzdui până la 400 de vizitatori în același timp, care pot viziona proiecții, cu tehnologie atât analogică cât și digitală, în care sunt prezentate planetele, stelele, galaxiile și toate celelate obiecte astronomice. Tot aici există o bibliotecă cu cca 10 000 de volume de specialitate.

Observatorul astronomic este dotat cu un telescop cu refracție cu diametrul de 300 mm, care are puterea de a mări imaginea obiectelor cerești de până la 750 de ori.

Tot aici are loc anual Olimpiada Națională de Astronomie pentru elevii de liceu, concurs care anul acesta a ajuns la cea de a 65-a ediție.

 

Au colaborat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Diana Kutliaková - Slovacia

Beatričė Danielaitytė - Lituania

Kristīne Gajevska - Letonia

Julia Krolik - Polonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 22 martie 2022