Mobilizare la Washington: pedepsire și izolare a Rusiei, ajutor militar și umanitar pentru Ucraina

ucraina3rfi1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Statele Unite își intensifică eforturile de subminare a economiei rusești și sprijinire a rezistenței ucrainiene. "L-am avertizat pe Putin că vor fi consecințe devastatoare. Ne-am ținut de cuvânt", a accentuat ieri de la Chișinău, etapă a turneului său european, șeful diplomației americane, Antony Blinken.  Sub impactul măsurilor de excludere și izolare economică, financiară și tehnologică, rubla este în cădere liberă, fluxul investițional este redus substanțial, băncile rusești sunt debranșate de la rețeaua occidentală.  Confruntat cu presiuni venite din multiple direcții, Executivul de la Washington analizează noi sancțiuni și adâncirea implicării militare a țărilor NATO.  America a oferit deja peste un miliard de dolari în ajutoare, inclusiv militare, în ultimul an, 200 de milioane în asistență securitară  în 2022.

Corespondentul RFI în SUA despre un moment delicat în campania de sancționare și izolare a Rusiei:

Statele Unite au continuat să se mobilizeze în sprijinul Ucrainei martirizate.

În marile comunități ucraino-americane, New York, Chicago, Philadelphia,  cetățeni de rând și organizații caritabile stochează și expediază material medical și de prim-ajutor, îmbrăcăminte și alimente.

Solidaritatea populară este parte a unui angrenaj  umanitar care cuprinde și instituții guvernamentale precum Agenția Americană de Dezvoltare Internațională, care conlucrează cu organisme ONU  pentru simplificarea protocolului de tranzit și consolidarea structurilor de primire și acompaniere a refugiaților în țări limitrofe.

La Washington se înmulțesc gesturile simbolice precum rezoluția 956 a Camerei--aprobată cu 426  de voturi contra 3--în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei,  dar și măsurile concrete de susținere.

Încet, unii spun prea încet, se configurează un pachet de ajutoare, inclusiv letale, estimat la miliarde de dolari. 18 legislatori de ambe partide au introdus o măsură cu potențial paralizant asupra Kremlinului, sistarea importurilor de petrol brut și rafinat, produse petroliere și gaz lichefiat rusesc.

"Va  fi o lovitură grea dată mașinii de război a lui Putin, lovitură care poate deveni devastatoare dacă și alte țări ne urmează exemplul.  În măsura posibilului. Cum se termină? Rușii înșiși vor trebui să se descotosească de Putin.  În ultimii 20 de ani, lumea a fost surdă și oarbă la crimele de război, omuciderile și furtișagurile lui Putin. Nici unul dintre noi nu va trata Ucraina cum a fost tratată Siria. A fost un dezastru: ne-am bătut cu pumnul în piept, apoi am uitat.  Conflictul e pe cale să devină insurgență. Orașe vor cădea, poporul ucrainian nu. Va dura foarte mult, poate ani. Dacă îl lovim în sectorul petrolului și gazului, va da chix. Niciodată în istoria războaielor n-a fost un agent malefic atât de vulnerabil cum este Putin astăzi. Veniturile petro-gaziere îl țin pe linia de plutire. O lovitură în această sferă  are cele mai mari șanse de a pune capăt  conflictului",

 opina unul dintre inițiatorii proiectului de lege, senatorul Republican Lindsey Graham.

E un dosar delicat, în care Administrația ezită,  având de evitat efecte-bumerang, de pus în balanță considerente politice și economice deseori contradictorii.

"Ne aflăm în discuții serioase cu partenerii europeni în privința unui embargou asupra importului de petrol rusesc, asigurând în același timp continuitatea aprovizionării mondiale",

anunța ieri de la Chișinău, unde s-a aflat într-o scurtă vizită, ministrul de externe Antony Blinken.

Sprijinitorii interdicției au un argument potent.

"Ideea că un embargou ar putea mari prețurile pe piața internă e o recunoaștere a faptului că acest călău, acest ucigaș,  Putin, are puterea să decidă prețurile plătite de americani. De ce am vrea ca un individ de teapa  lui să aibă în continuare această putere"?

întreba retoric Marco Rubio, senator Republican.

Statele Unite atacă și într-o altă zona vulnerabilă a planificatorilor invaziei, cea financiar-bancară. Sunt scoase din sistemul occidental bănci rusești și fonduri suverane, iar Ministerul Justiției a creat o structură  specială care va  declanșa proceduri de expropiere, confiscare sau înghețare a conturilor și bunurilor, inclusiv imobiliare, aparțInând lui Putin însuși și complicilor săi, politicieni sau oligarhi, care sunt urmăriți și pentru posibile fapte penale precum fraudă, spălare de bani, fals în acte publice, delicte fiscale.

"Le spun oligarhilor ruși, liderilor corupți care au acumulat sume enorme grație acelui regim violent:  s-a terminat.  Împreună cu aliații europeni venim să vă  luăm averile ilicite,  iahturile, apartamentele de lux, avioanele private",

a avertizat președintele Biden.