Cancelarul Germaniei anunţă blocarea gazoductului Nord Stream 2. Conducta urma să aducă gaze rusești

noul_cancelar_german_olaf_scholz_in_parlamentul_german_8_decembrie_2021.

Cancelarul german, Olaf Scholz
Sursa imaginii: 
AP - Michael Sohn

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Steam 2, ca răspuns la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite EFE preluată de Agerpres.

''Nu poate exista certificare'' a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, precizând că ''situaţia s-a schimbat'' după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. ''Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune'', a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 ''va fi reexaminat'' de guvernul german.

Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa ''într-o manieră coordonată'' în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit ''o ruptură'' a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.

El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi ''pentru a evita o catastrofă''. ''Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (...) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice'', a adăugat Scholz, subliniind că, ''la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est'', potrivit AFP. ''Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene'', a insistat cancelarul german.