Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina – Turcia, încă un pas spre un parteneriat cu adevărat strategic

zelensky_erdogan.jpg

Președinții Volodimir Zelensky și Recep Tayyip Erdoğan la Kiev, 3 februarie 2022
Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială a Ucrainei / Facebook - Офіс Президента України

Festivalul summit-urilor bilaterale de la Kiev a continuat ieri cu încă o vizită a unei piese grele din regiunea Mării Negre. Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a efectuat o vizită oficială la Kiev unde a dat un semnal puternic de susținere a Ucrainei nu numai pe plan politic, dar și economic și militar. Ucraina și Turcia au semnat opt documente oficiale în domeniile economic, militar, științific, transfrontalier și turistic. Aceste acorduri și foi de parcurs sunt preconizate a da un nou impuls schimbului comercial între cele două țări, dar și de a schimba în bine climatul regional  al securității umane în Marea Neagră. 

Vizita la nivel înalt a președintelui turc a fost prefațată de alte patru întrevederi oficiale cu președintele Zelenski începând cu mandatul celui din urmă din 2019. Relația ucraineano-turcă urmează, astfel, o pantă ascendentă de mai mulți ani. Cele două state au semnat un acord de parteneriat strategic încă din 2011, însă acesta aștepta un imbold suplimentar mai ales din cauza Rusiei, pe care Ankara o tratează într-o cheie a ”inamiciției prietenoase” și ca mare putere cu care trebuie să găsească un modus vivendi în regiunea extinsă a Mării Negre. Drept rezultat, Turcia continuă o politică a acomodării față de agresivitatea Rusiei în relație cu Ucraina, dar nu fără a menține un dialog strategic intensiv cu Kievul în același timp.

Un plus de 2% din PIB datorită Turciei

Pe acest fundal, ieri la Kiev, președinții Zelenski și Erdogan au semnat un acord bilateral comprehensiv de liber schimb pentru următorii cinci ani. Acest acord este așteptat să dubleze valoarea schimbului comercial între cele două țări, care în prezent ajunge la aproximativ 7.5 mlrd de dolari anual. Cei doi președinți se așteaptă ca deja la finele acestui an cifra schimbului bilateral să atingă cota de 10 mlrd de dolari.

În nomenclatorul bunurilor cuprinse de acest acord intră peste 10.000 de produse, în capul listei aflându-se grâne, metale și produse alimentare. Se estimează că acest acord va contribui cu 2% din creșterea anuală a PIB-ului ucrainean. Nu a lipsit din lista de acorduri facilitarea accesului companiilor de construcții turcești la proiecte majore de infrastructură.

De asemenea, un important aspect al relației strategice la firul ierbii, se poate spune, îl reprezintă cei peste două mln de turiști ucraineni care vizitează Turcia mai ales în sezonul estival. Iar pentru a facilita acest flux de interacțiune umană de masă cele două guverne au semnat și o serie de acorduri în sfera vamală și a cooperării normativ-juridice.

Observăm astfel că, în pofida proiecțiilor imperiale ale Rusiei, asociate cu distrugerea ideilor de regionalism în Marea Neagră, acordurile economice-comerciale de ieri vor contribui la diversificare și diversitate social-economică în această regiune.

Cuvântul cheie: ”Bayraktar TB2”

Ucraina, în măsura în care criza ucraineano-rusă intră într-o fază de suspensie în următoarele săptămâni datorită Olimpiadei de Iarnă de la Beijing, drept rezultat al noilor acorduri cu Turcia, se consolidează politic și militar. Cea mai elocventă dovadă a acestui fapt este semnarea acordului în sfera tehnologiilor aviatice și spațiale semnate ieri. În practică, aceasta înseamnă că pe termen scurt și mediu Turcia și Ucraina vor extinde programul de construcție a dronelor militare Bayraktar TB2, iar pe termen lung Turcia va contribui la dezvoltarea biroului aviatic de construcții ”Antonov”.

Ucraina se află deja în posesia a 20 de drone militare de tip ”Bayraktar”, capabile a schimba raportul tactic de forțe pe câmpul de luptă așa cum bine s-a demonstrat în ultimul război din Karabah. Totodată, uzina ”Motor Sici” din Zaporijie este deja producător de motoare aviatice pentru aceste drone.

Ceea ce și-a dorit foarte mult Kievul până ieri, dar nu putea obține, era licența pentru a construi în totalitate aceste aparate de zbor pe teritoriul său. Ei bine, după semnarea acordului de ieri acest obiectiv devine realitate, iar conform așteptărilor oficialilor ucraineni până în a doua jumătate a acestui an Ucraina va putea produce sub licența turcă, pe propriul teritoriu, drone Bayraktar. Ar fi un redutabil câștig în domeniul apărării pentru Ucraina și încă un mijloc de descurajare a Rusiei.

Un mesaj constructiv și pentru Rusia?

Acordul de liber schimb este doar unul din aspectele importante pe care le-au trecut în registru cei doi președinți și guvernele respective ale Ucrainei și Turciei. Mesajul politic și militar pe care l-a lansat Erdogan în adresa Kievului cu siguranță a fost nervos observat la Moscova și datorită întăririi colaborării în sfera militară.

Recep Tayyip Erdogan s-a oferit în timpul conferinței de presă după ceremonia de semnare a acordurilor cu Ucraina, ca pe viitor Ankara să devină o platformă neutră de mediere în negocierile dintre Ucraina și Rusia. Teoretic această posibilitate ar exista în virtutea relației strânse pe care a cultivat-o liderul turc cu Vladimir Putin de-a lungul ultimului deceniu.

La acest moment, însă, nu se știe cum va fi interpretat gestul lui Erdogan, având în vedere că, printre multe alte aspecte, acesta nu a ezitat să menționeze că Turcia va rămâne apărătoarea intereselor tătarilor din Crimeea pe plan internațional împreună cu Ucraina, inclusiv prin intermediul Platformei Crimeea pe care Kievul a lansat-o în vara anului trecut. Se știe bine că Vladimir Putin manifestă o atitudine foarte ostilă față de acest instrument diplomatic lansat de Ucraina.

 
Ucraina – Turcia, încă un pas spre un parteneriat cu adevărat strategic