Minciuni papale şi criza bisericii catolice

benedikt_platz.jpg

Piaţa Benedict din Wathlingen
Piaţa Benedict din Wathlingen
Sursa imaginii: 
Dieceza Hildesheim

Tot mai multe localităţi germane intenţionează să schimbe numele unor străzi sau pieţe publice care poartă numele fostului Papă, Benedict al XVI-lea. Oraşul Regensburg îi va retrage titlul de cetăţean de onoare, acordat lui Joseph Ratzinger în 2006. Scandalul a izbucnit după ce Benedict a susţinut că nu a participat la o şedinţă în care s-a decis asupra detaşării unui preot pedofil.

Într-un raport legat de abuzurile sexuale ale unor preoţi din arhidieceza Freising şi München, dat publicităţii în urmă cu cîteva zile, autorii îi reproşează fostului Papă, Benedict al XVI-lea (2005-2013), că în cel puţin patru cazuri a contribuit la muşamalizarea faptelor. Între altele, se afirmă în raport, că Benedict, azi în vîrstă de 94 de ani, ar fi participat în ianuarie 1980 la o şedinţă în care s-a decis asupra detaşării unui preot acuzat de abuzuri sexuale.

Reacţia fostului Papă nu s-a lăsat aşteptată. Într-un comunicat, dat publicităţii săptămîna trecută, Benedict i-a contrazis pe experţi care susţineau că în calitate de arhiepiscop (funcţie deţinută între anii 1977 şi 1982) ar fi participat, în 1980, la şedinţa amintită. Atunci, preotul pedofil a fost transferat din land-ul Renania de Nord-Vestfalia în land-ul Bavaria. Joseph Ratzinger, precum se numeşte fostul Papă, nu s-a opus acestui transfer, deşi era la curent cu trecutul preotului. Comunicatul lui Benedict a stîrnit un val de critici. În ultimă instanţă, Benedict a fost nevoit să recunoască faptul că a fost przent la şedinţă, iar afirmaţia contrară adevărului s-ar fi strecurat în comunicat datorită unor neglijenţe de redactare.

In ultimele zile, minciuna fostului Papă i-a determinat pe mulţi catolici să-şi părăsească biserica. Numeroase localităţi au anunţat că vor schimba denumirea unor străzi care poartă numele fostului Suveran Pontif. Astfel, localitatea Wathlingen, din Saxonia Inferioară, va schimba numele Pieţii Benedict (precum a anunţat joi ziarul „Cellesche Zeitung”).

Oraşul bavarez Regensburg intenţionează să-i retragă lui Benedict titlul de cetăţean de onoare. „Asta e o datorie faţă de victimele violenţelor sexuale”, a declarat primarul oraşului (postului public de radio din Bavaria, BR, 27.1. 22). Între anii 1969 şi 1977, Ratzinger a fost profesor de teologie la Universitatea din Regensburg.

Despre retragerea titlului de cetăţean de onoare se discută şi în oraşul bavarez Freising.

Autorii expertizei au investigat acuzaţiile de abuzuri sexuale comise în Arhidieceza de München şi Freising între anii 1945 şi 2019. Raportul a identificat cel puţin 497 de victime. Critici ai Raportului susţin că ar fi vorba doar de vîrful unui aisberg. Ei consideră că astfel de rapoarte ar trebui făcute de către nişte echipe absolut independente. Controversele în acest sens nu sînt de dată recentă. Este evident o problemă dacă o instituţie îi încredinţează unei echipe investigarea propriului trecut. O cercetare neutru şi obiectivă poate fi garantată numai de experţi independenţi, veniţi din afara instituţiei. Asta s-a văzut şi cu ocazia altor expertize care au fost comandate. Autorii erau practic dependenţi de bunăvoinţa instituţiei respective, protejînd-o direct sau indirect. În pofida unei transparenţe mai accentuate, nici firma de avocatură din München care s-a ocupat de abuzurile sexuale din arhidieceza München-Freising nu poate fi exculpată. Raportului i se reproşează mai ales faptul că în majoritatea cazurilor ascunde numele celor care au comis abuzurile. Cu alte cuvinte, autorii aplică o strategie similară bisericii care de-a lungul anilor a fost interesată de protejarea instituţiei printr-o muşamalizare sistematică în dauna victimelor.

Cît de adînc înrădăcinat este acest aspect rezultă şi din comunicatul lui Benedict al XVI-lea, chiar dacă fostul Suveran Pontif a încercat să-şi rectifice declaraţia iniţială.