Lovitură de stat în Burkina Faso. ONU le cere autorilor să depună armele

ap21331512552941.jpg

Violențe în Burkina Faso
Sursa imaginii: 
AP/Sophie Garcia

Armata din Burkina Faso afirmă că a preluat puterea şi l-a răsturnat pe preşedintele Roch Kaboré. Anunţul a fost făcut la televiziunea de stat de un ofiţer al armatei, care a declarat că atât guvernul, cât şi parlamentul au fost dizolvate.

Locul unde se află preşedintele Kaboré este neclar, dar ofiţerul a declarat că toate persoanele reţinute se află într-un loc sigur.

Lovitura de stat vine la o zi după ce trupele au ocupat cazărmile, iar în capitală s-au auzit focuri de armă.

Anterior, partidul de guvernământ Mişcarea Populară pentru Progres (PMP) a declarat că atât preşedintele Kaboré, cât şi un ministru al guvernului au supravieţuit unei tentative de asasinat, relatează BBC.

În urmă cu două zile, trupele revoltate au cerut demiterea şefilor militari şi mai multe resurse pentru a lupta împotriva militanţilor islamişti.

Armata a motivat înlăturarea președintelui prin înrăutăţirea situaţiei de securitate şi presupusa incapacitate a șefului statului de a unifica naţiunea. Declaraţia a fost emisă în numele unui grup de care nu s-a auzit până acum, Mişcarea Patriotică pentru Salvare şi Restaurare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a "condamnat cu fermitate", luni, "lovitura de stat" militară din Burkina Faso, cerându-le autorilor acesteia "să depună armele" şi să protejeze "integritatea fizică" a preşedintelui Roch Marc Kabore.