24 ianuarie - 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

stema_principate.jpg

Detaliu al platoului de argint, care i-a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Sursa imaginii: 
mnir.ro

”În vremuri marcate de numeroase provocări este nevoie de solidaritate”, a subliniat Președintele Klaus Iohannis în mesajul său.

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat la ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale mai multor brigăzi militare. Evenimentul a avut loc în Capitală, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. De asemenea, au fost prezenți și ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat  în mesajul cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, că, în vremuri marcate de numeroase provocări este nevoie de solidaritate. Națiunea română este mai puternică atunci când este solidară și trebuie să prețuim lucrurile care ne unesc pentru a ne fi mai ușor să luptăm cu cele care ne dezbină, a spus președintele. 

”Sunt onorat să iau parte la evenimentul dedicat marcării acestui moment cardinal al istoriei noastre, în acest loc sacru, Mormântul Ostașului Necunoscut, simbol al sacrificiului suprem făcut de înaintașii noștri pentru independența, suveranitatea și unitatea de neam și țară a tuturor românilor.”

Totodată, seful statului a acordat și distincții unor unități militare.

”Cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Unirea din 1859, am decis să decorez drapelul de luptă al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, al Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”.”

Un moment dedicat Zilei Unirii principatelor s-a desfășurat la Muzeul Militar Național ”Regele ferdinand I” din București, în prezența președintelui Klaus Iohannis ți a premierului Nicolae Ciucă - vernisajul expoziției ”Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan I”.

La Slujba de TE DEUM oficiată în Catedrala Patriarhală, au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. După oficierea slujbei de TE DEUM, a fost depusă o coroană de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale”. ”La sfârşitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut. Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia sunt un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale”, a mai transmis Patriarhia.