Iluziile pierdute ale lui Joe Biden (analiză France24)

joe_biden.png

Joe Biden la Casa Albă, Washington, 4 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
© AFP (Arhivă) via France24

Investit în funcția de președinte al Statelor Unite de aproape un an, Joe Biden și-a pierdut din avânt, optimismul inițial lăsând loc mai degrabă resemnării. După un început energic și eficient al mandatului, liderul se confruntă în prezent cu un Congres mai ostil, fără o majoritate puternică, pe fondul efectelor pandemiei de Covid-19, scrie France24.

La un an de la promisiunile inițiale, a sosit vremea frustrărilor. După ce la început invoca ”îngerii” solidarității, Biden se vede acum încolțit de ”demonii” Americii. Între timp a devenit mai sobru, luptându-se să salveze măcar câteva dintre marile promisiuni de la început.

În 20 ianuarie 2021, pe treptele însorite ale Capitoliului, proaspăt investit drept al 46-lea președinte al SUA, Biden îl cita pe Abraham Lincoln, într-un discurs despre cum își va pune la dispoziție „tot sufletul” să-i „reunească” pe „îngerii păzitori” ai țării.

Pe 6 ianuarie 2022, vorbea un Biden complet diferit, singur în decorul rece al Sălii de marmură de la Capitoliu, la exact un an de la asaltul simpatizanților lui Donald Trump.

„Nu voi lăsa pe nimeni să-i pună democrației cuțitul la gât. Nu am căutat această luptă” împotriva violenței politice și a ispitelor autoritare, dar „nici nu voi fugi de ea, declama el.

„Scopul fostului președinte și al aliaților săi este descalificarea oricui votează împotriva lor. Pur și simplu. Faptele nu vor mai valora nimic. Votul dvs. nu va mai valora nimic”, adăuga președintele, câteva zile mai târziu.

Schimbarea de ton a democratului în vârstă de 79 de ani este surpinzătoare, având în vedere că acesta preferă de obicei anecdotele în locul invectivelor și un ton mai degrabă intim, mai presus de orice tiradă.

„O eroare de calcul politic”

Indiferent de cât de bun președinte ar fi, nu mai este unul popular: sondajele îi oferă în jur de 42% opinii favorabile. Iar potrivit unui studiu al Universității Quinnipiac, 58% dintre americani cred că democrația nu va rezista diviziunilor țării, care este mai mult ca niciodată copleșită de violență: a atacurilor politice, a inegalităților sociale sau rasiale, a deceselor cauzate de droguri sau arme de foc.

Joe Biden s-a angajat să schimbe foaia cu privire la pandemia de Covid-19, pentru a garanta prosperitatea clasei de mijloc și a restabili prestigiul internațional al Statelor Unite.

Promisiuni foarte mari pentru un președinte fără un avantaj parlamentar real: în Senat, democrații au doar 50 + 1 voturi (cel al vicepreședintei Kamala Harris), față de 50 pentru republicani.

Joe Biden „a făcut o greșeală de calcul politic” declarând că deține „o majoritate reală a guvernului” în loc să „se prezinte drept un președinte al coabitării, ceea ce este, de fapt”, susține Corentin Sellin, profesor asociat de istorie și corespondent al site-ului Les Jours.

Mandatul începuse însă bine: adoptarea rapidă a unui plan de redresare, scăderea șomajului, creșterea ratei de vaccinare împotriva Covid-19, entuziasmul aliaților diplomatici ai Statelor Unite.

Joe Biden are o personalitate exact opusă predecesorului său republican: mai o glumă, mai o îmbrățișare, - se pare că dramele de familie l-au înzestrat cu o empatie evidentă. Alături de soția sa, Jill, cultivă imaginea unui bunic binevoitor: a pus un leagăn pentru nepoți sub ferestrele Biroului Oval, un câine, o liturghie duminica și înghețată la congelator...

Prăbușirea unor proiecte majore

În iulie, Joe Biden declara prematur ca a învins pandemia, în timp ce varianta Delta se răspândea deja. A reacționat cu întârziere vis-a-vis de retragerea din Afganistan, care s-a transformat în haos. Americanii erau stupefiați de căderea Kabulului, în timp ce Joe Biden se afla la reședința de la Camp David.

Adoptarea unui plan istoric de investiții în infrastructură, cu ajutorul câtorva voturi republicane, i-au revigorat oarecum imaginea în această toamnă. Dar americanii s-au săturat de pandemie și suferă de o inflație pe care Casa Albă încearcă să o reducă de mult.

Iată că vasta experiență a lui Joe Biden – senator de peste 30 de ani și vicepreședinte alți 8 - nu poate salva două proiecte fundamentale.

Este nevoit să înghețe în decembrie, din cauza unui singur senator democrat recalcitrant, un proiect de cheltuieli sociale și de mediu de 1850 de miliarde de dolari. Același scenariu în ianuarie, cu inițiativa sa privind o vastă reformă menită să protejeze accesul la vot al alegătorilor afro-americani, în principal democrați, din statele din Sud. Aceleași state care, cu acordul  unei Curți Supreme devenite foarte conservatoare, contestă și în Washington dreptul cu privire la avort.

Pe plan extern, Joe Biden își propune să păstreze o linie deschisă de comunicare cu Xi Jinping și Vladimir Putin. Însă echipa sa pare uneori luată prin surprindere de provocările Chinei sau Rusiei, sau de protestele partenerilor care se consideră neglijați – chiar înșelați, ca în cazul Franței, care a fost privată de un contract uriaș privind submarinele.

„Totul s-a învârtit în jurul unei reveniri la normal, a unei speranțe de dialog dincolo de diviziunile partizane și a unei priorități acordate crizelor majore, și anume pandemia și situația economică ”, conform analizei Larei Brown, politolog la Universitatea George Washington. Dar acel „optimism, combinat cu speranța populară că toate aceste probleme vor fi rezolvate, a făcut ca (Joe Biden și administrația să) cadă pradă pradă propriilor orgolii”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.