La un an de la asaltul asupra Capitoliului, Donald Trump plănuiește ”revanșa”

trump.png

Donald Trump la Dallas, Texas, 11 iulie 2021
Sursa imaginii: 
© Andy Jacobsohn, AFP via France24

La un an de la atacul asupra Capitoliului, Donald Trump insistă în continuare cu acuzele de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020. O temă recurentă ce inspiră solidaritate în rândul electoratului care l-a votat, în contextul în care fostul președinte plănuiește deja să se întoarcă la Casa Albă în 2024, se arată într-o analiză publicată de France24.

Cu un an în urmă, pe 6 ianuarie 2021, în timp ce oficialii americani se adunaseră pentru a valida victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, sute de susținători ai lui Donald Trump au intrat cu forța în Capitoliu, eveniment soldat cu 5 morți. Criticile au izbucnit instantaneu din toate părțile, inclusiv din partea fostului președinte, considerat responsabil de acest atac fără precedent asupra unuia dintre simbolurile democrației.

Câteva zile mai târziu, pe 20 ianuarie, când și-a cedat oficial locul la Casa Albă lui Joe Biden și s-a retras în Florida, aproape cu indiferență, cariera politică a lui Donald Trump părea să se apropie de sfârșit. Cu toate acestea, la un an de la cele întâmplate, încă se vorbește de bine despre exuberantul milionar. Pare chiar să se pregătească de la distanță pentru alegerile prezidențiale din 2024, de la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, și până atunci, pentru alegerile intermediare programate în noiembrie 2022.

"Trump este deja candidat"

„Realitatea ne arată că Trump este deja candidat pentru 2024”, analizează Nicole Bacharan, politolog specializat în Statele Unite și autoarea cărții The Great Days That Changed America. „Evident că se pot întâmpla multe până atunci, dar fostul președinte este hotărât să candideze și să fie ales”.

În ciuda fiascoului din ianuarie anul trecut, miliardarul nu a stat mult pe tușă. „A fost deosebit de activ din vara lui 2021 în sfera publică”, detaliază Tamara Boussac, istoric specializat în Statele Unite. „Și-a mărit numărul întâlnirilor, pe care le adoră și la care excelează, susținătorii lui rămânând constant în vervă și receptivi”.

La fiecare dintre aceste întâlniri, în fața unei mulțimi care poartă șepci roșii și chiar tricouri cu mesajul „Trump 2024”, se vorbește mereu despre aceleași subiecte. El critică sistematic „administrația defectuoasă a lui Biden”, în special modul de gestionare a crizei Covid-19 și chestiunea migrației. Dar, mai presus de toate, continuă să alimenteze sloganul „Stop the Steal”( Opriți furtul), conform căruia victoria lui la prezidențialele din 2020 i-a fost furată. „Am câștigat alegerile de două ori și este posibil să trebuiască să le câștigăm a treia oară”, îi place acestuia să le repete susținătorilor săi.

„Stop the Steal”, o temă unificatoare

„Acuzația de furt a devenit una dintre elementele emblematice ale retoricii politice a lui Donald Trump și o temă unificatoare în rândul susținătorilor săi”, analizează Tamara Boussac. „Acest discurs îi permite, de asemenea, să minimizeze evenimentele din 6 ianuarie, să le mute pe plan secund; adevărata problemă pentru el nu este atacul asupra Capitoliul, ci faptul că democrații s-au făcut vinovați de fraudă electorală”, pe care politicianul o numește drept „crima secolului”.

„Mai mult decât orice ambiție politică, are un singur scop: să se răzbune pe Joe Biden”, susține Nicole Bacharan. „Vrea să fie reales mai presus de toate pentru a se recunoaște că această victorie a fost a lui”.

70% din susținătorii Partidului Republican sunt convinși că Joe Biden nu a fost ales în mod legitim la Casa Albă, potrivit unui studiu de la Universitatea Amherst din Massachusetts, publicat pe 28 decembrie.

Alegerile intermediare, un „referendum” pentru Trump

Donald Trump este activ și în culise. „Când nu se află într-o ședință, are întâlniri la el acasă în Florida, cu membri ai Partidului Republican, mai ales cu cei care îl susțin”, explică Tamara Boussac.

Deoarece, chiar și în lipsa contului de Twitter, fostul președinte este încă foarte influent în cadrul partidului. „Totuși poziția sa este una slăbită, unii ar dori să meargă mai departe și să-l lase pe Trump în trecut", spune Nicole Bacharan. Printre aceștia se află și liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, care l-a îndemnat pe Donald Trump să nu participe la scrutin.

„Alegerile intermediare capătă astfel aspectul unui referendum în sprijinul fostului președinte. Ele vor fi decisive în evaluarea nivelului de sprijin de care se va bucura Donald Trump în perspectiva alegerilor prezidențiale”, continuă Tamara Broussac.

„Securizarea procesului electoral”

În același timp, Donald Trump lucrează la un alt proiect. De mai bine de un an, partidul său planifică transformarea radicală a aparatului electoral la nivel local. Obiectivul declarat: „Securizarea procesului electoral”.

Cu propuneri de legi în peste 41 de state, între care măsuri de restricționare a accesului la votul prin corespondență, sau chiar limitarea numărului de secții de votare în zonele în care locuiesc predominant anumite minorități etnice, „republicanii încearcă să preia controlul asupra rezultatelor votului”.

O întrebare își așteaptă răspunsul: vor fi zădărnicite ambițiile politice ale lui Donald Trump de ancheta privind atacul de la Capitoliu? „Șanse minime”, este de părere Nicole Bacharan. „Când ai bani și avocați buni, capacitatea de a obstrucționa justiția devine amețitoare”.

„În orice caz, comisia de anchetă nu are capacitatea de a-l urmări penal. Se ocupă de audierea martorilor, examinarea documentelor și rețelele de socializare, dar nu poate decât să ofere o opinie”, amintește specialista. „Departamentul de Justiție nu va fi deloc obligat să urmeze această recomandare”.

„De asemenea, nu trebuie să ne păcălim pe noi înșine. Dacă republicanii câștigă la alegerile intermediare și câștigă majoritatea în Congres, există șanse mari ca ancheta să fie trecută cu vederea”, adaugă aceasta.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.