Mesaj pentru București: nu intrați în Schengen fără respectarea supremației dreptului european

schengen.png

Plăcuța care marchează una din intrările în orășelul Schengen din Luxemburg, cel care a dat numele Tratatului european
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Dacă nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, România nu are vreo șansă de a adera la Spațiul Schengen. Iată ce spune șefa Reprezentanței la București a Comisiei Europene, Ramona Chiriac, într-un interviu acordat publicației News.ro, la 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Un semnal cât se poate de clar pentru guvernul de la București. Și nu este singurul...

După cum a precizat șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, în interviul pentru News.ro, ”recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant, clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene. Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european”.

Ramona Chiriac a reamintit că România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale.

Întrebată dacă România mai poate spera la aderarea la Spațiul Schengen, în condițiile nerespectării deciziei Curții de la Luxemburg, șefa Reprezentanței Comisiei Europene a dat un răspuns clar:

”Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental”.

Citește și:

Șefa Comisiei Juridice a Senatului, la RFI: Comunicatul CCR în disputa cu CJUE, o glumă proastă

Să ne amintim că, la București, Curtea Constituțională a respins, printr-un comunicat de presă, aplicarea deciziei Curții Europene de Justiție.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu au susținut, dimpotrivă, supremația dreptului european. Dar nu este clar în ce măsură aceste declarații sunt împărtășite de întreaga coaliție, adică și de PSD și UDMR.

Cât despre declarațiile reprezentantei la București a Comisiei Europene, sunt de făcut câteva precizări. Mai întâi, că am greși dacă le-am considera simple opinii personale. Ar trebui să le luăm drept ceea ce sunt cu adevărat: o indicație transparentă privind poziția oficială a Comisiei Europene.

Putem pierde sprijinul Comisiei Europene?

Până acum, Comisia Europeană a susținut aderarea României (ca și a Bulgariei) la Spațiul Schengen. Și a afirmat-o în repetate rânduri.

Nu mai departe decât la începutul lunii iunie, Comisia cerea Consiliului, adică statelor membre, să aprobe aderarea imediată a României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Dar numai aceasta din urmă a primit unda verde în Consiliu, în timp ce dosarele României și Bulgariei au rămas blocate, din cauza temerilor unor state membre legate tocmai de respectarea statului de drept în cele două țări.

Dacă România a avut - și încă mai are – un aliat în Comisia Europeană cu privire la Spațiul Schengen, atunci mesajul din interviu dă de înțeles că acest sprijin se poate pierde. Bineînțeles, în cazul în care România va insista în a nu respecta deciziile Curții Europene.

Este un semnal de care Bucureștiul ar trebui să țină seama.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 4 ianuarie 2022