Surse: Certificatul covid, adoptat până la finalul anului, în Parlament

certificat-covid-ap21353555778686.jpg

Va fi sau nu certificatul verde obligatoriu la locul de munca?
Va fi sau nu certificatul verde obligatoriu la locul de munca?
Sursa imaginii: 
Associated Press

Proiectul de lege privind certificatul covid a tensionat relațiile din coaliția de guvernare. PSD ar fi vrut ca șeful Guvernului să-și asume răspunderea în Parlament, și astfel legea să fie adoptată fără votul aleșilor. "PSD a încercat să paseze cartodul fierbinte către Nicolae Ciucă" spune jurnalistul Sebastian Zachmann. "O mare parte din electoratul PSD e mai degrabă ultraconservator și respinge certificatul verde".

Certificatul COVID ar putea fi adoptat până la finalul anului. O sesiune extraordinară a Parlamentului ar urma să fie convocată săptămâna viitoare. Coaliția de guvernare a ajuns la această soluție după ce premierul Niolae Ciucă nu a fost de acord cu asumarea răspunderii Guvernului, explică jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii Insider Politic de la PrimaTV, care citează surse politice.

Tensiunile dintre PNL și PSD pe tema certificatului covid au în primul rând o miză electorală: asumarea răspunderii în Parlament ar fi însemnat de fapt și asumarea răspunderii politice, care ar fi fost decontată de Nicolae Ciucă și PNL. În plus, votul pe orice proiect de lege este nominal în Parlament, astfel că deputații și senatorii care ar vota "pentru" ar deveni o țintă pentru antivacciniști, mai spune jurnalistul Sebastian Zachmann:

Ar fi însemnat ca Nicolae Ciucă, premier și unul dintre liderii PNL, să-și asume răspunderea nu doar formal, în Parlament, ci să-și asume și răspunderea politică în fața cetățenilor. Iar PSD asta a încercat să facă, să paseze răspunderea către Nicolae Ciucă exclusiv și către Alexandru Rafila, care este văzut mai degrabă în partid în continuare ca un medic, ca un profesionist din domeniul sănătății, nu neapărat ca politician. (...) Orice proiect de lege, care trece prin Parlament, lasă în urma sa o listă cu parlamentari care votează pentru, care e abțin și care votează împotrivă. Pe fondul presiunilor făcute de antivaxxeri, știm că foarte mulți parlamentari primesc câte zeci, sute de mesaje pe zi în care sunt aproape amenințați să nu voteze legea certificatului verde, ar fi luat acea listă și le-ar fi trimis în continuare mesaje, au i-ar fi sunat sau mai știu eu ce, i-ar fi așteptat la ieșirea din Parlament.