Putin și Lavrov o spun răspicat : Rusia vrea toate garanțiile că Ucraina nu va adera la NATO

putin_lavrov.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi negocieri "imediate" cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina, relatează AFP. La rândul său, Serghei Lavrov a reiterat cererea Rusiei de a primi garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est. "În discuţiile pe teme din agenda internaţională, partea rusă s-a concentrat pe necesitatea ca ţara noastră să primească garanţii de securitate sub forma unor angajamente juridice că NATO nu se va extinde spre est şi nu va transfera infrastructura militară la frontierele Rusiei", a afirmat Serghei Lavrov, conform Ministerului de Externe de la Moscova.

"Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine", a informat Kremlinul într-un comunicat după o discuţie între preşedintele rus şi omologul său finlandez, Sauli Niinisto. Finlanda este un intermediar tradiţional între Rusia şi rivalii săi occidentali.

Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele rus i-a cerut omologului său american Joe Biden garanţii juridice pentru a exclude orice nouă extindere a NATO, în contextul în care Moscova estimează că occidentalii, deschizând Alianţa pentru ţări din Europa de Est şi fosta URSS, şi-au încălcat promisiunile făcute după căderea fostei Uniuni Sovietice. În acest sens, Rusia consideră o eventuală aderare a Kievului la NATO o linie roşie. Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună. Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi afirmă, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi înmulţeşte desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.
Vladimir Putin a acuzat din nou, între altele, puterea ucraineană de încălcarea acordurilor de la Minsk care stabilesc o foaie de parcurs spre pace în Ucraina de Est (Donbas), unde Kievul se luptă de aproape opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Kremlin. "Preşedintele Rusiei a subliniat, în special, că autorităţile ucrainene, încălcând acordurile de la Minsk, au optat în mod clar pentru un pariu al forţei, utilizând în Donbas arme grele şi drone de atac", a precizat Kremlinul.

La rândul său, Serghei Lavrov a reiterat cererea Rusiei de a primi garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est. "În discuţiile pe teme din agenda internaţională, partea rusă s-a concentrat pe necesitatea ca ţara noastră să primească garanţii de securitate sub forma unor angajamente juridice că NATO nu se va extinde spre est şi nu va transfera infrastructura militară la frontierele Rusiei", a afirmat Serghei Lavrov, conform Ministerului de Externe de la Moscova. Lavrov a discutat marți cu noul ministru german de externe. Germania vrea o relaţie "onestă" cu Rusia, a declarat Annalena Baerbock, avertizând însă că Moscova se va expune unor "consecinţe masive" dacă va ataca Ucraina, în timp ce Administraţia Vladimir Putin insistă pentru primirea de garanţii din partea NATO. "Noi vrem un dialog onest şi deschis", a afirmat Annalena Baerbock. "Integritatea teritorială a Ucrainei nu trebuie încălcată", a insistat noul ministru de Externe de la Berlin, conform agenţiei Reuters. Ulterior, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o în Suedia cu ministrul suedez de Externe şi cu ministrul norvegian de Externe, Baerbock a declarat: "Orice formă de intervenţie asupra suveranităţii Ucrainei ar atrage consecinţe masive de tip economic şi diplomatic pentru regimul rus".