Belarus: Calvarul migranților de la granița cu Polonia continuă

belarus.png

Migranți blocați la granița dintre Belarus și Polonia protestează împotriva evacuării forțate, decembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs de France 24

Autoritățile din Belarus au început să-i evacueze forțat pe migranții de la granița cu Polonia, după ce, începând din această vară, i-au încurajat să ajungă acolo, făcându-i să creadă că pot trece mai ușor în Uniunea Europeană. În data de 5 decembrie, mai mulți migranți au fost îmbarcați cu forța în mașini și duși la aeroportul din Minsk. În localitatea Bruzgi, devenită centru de cazare pentru imigranți, au avut loc proteste împotriva evacuărilor, filmate de echipa France 24.

Redacția germană Der Spiegel și cea rusă Novaya Gazeta au strâns vineri, 3 decembrie, mărturiile unor migranți care spuneau că membrii forțelor de ordine din Belarus le-au cerut să treacă în trei zile frontiera cu Uniunea Europeană, dacă nu, vor fi trimiși cu forța înapoi în țara lor. Cu toate acestea, președintele Alexandre Loukachenko declara pe 26 noimebrie că migranții nu vor fi deportați.

Zborurile de repatriere în Irak și Siria au intrat în vigoare de la începutul lunii noiembrie. În timp ce unii s-au întors de bunăvoie în țară, alții au fost duși cu forța la aeroport, după explicațiile lui Farhad, un migrant irakian care locuiește în localitatea Bruzgi.

“Aseară [n.r. duminică, 5 decembrie], au luat câteva pașapoarte și i-au luat cu forța. Acum sunt la aeroport. În urmă cu o săptămână, Lukașenko a venit și a spus: Puteți rămâne aici, nu e nicio problemă. Însă, în realitate, am fost luați pe sus ca să ne întoarcem în țara noastră.

Cei care vin și îi caută pe migranți ca să-i ducă la aeroport, s-ar spune că sunt detectivi privați, și nu-s îmbrăcați ca ceilalți soldați. Nu li se vede fața, doar ochii. Ieri, 20 de oameni au fost luați pe sus. Mulți au strigat “da-ți-le drumul”, și 7 sau 8 dintre ei chiar au fost eliberați în fața noastră. Dar alții tot au fost duși la aeroport.

Unora le e frică și au zis că pleacă de bunăvoie numai ca să evite să fie deportați. Pentru ceilalți, ca mine, nu se poate.”

Începând din vara anului 2021, câteva mii de migranți au venit cu avionul în Belarus din Irak, Siria sau din țările africane, sperând să ajungă în Uniunea Europeană. Viza s-a obținut ușor și au fost introduse zboruri directe pentru a facilita sosirea în Belarus. Cu toate acestea, trecerea graniței în Uniunea Europeană s-a dovedit periculoasă: migranții nu doar că s-au confruntat cu frigul din pădure, ci au trebuit să îndure violența polițiștilor de frontieră bieloruși și polonezi, care îi împingeau dintr-o parte în alta a graniței.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24