Ceremonie militară de adio pentru cancelara Merkel

merkel_bye_bye.jpg

Angela Merkel la ceremonia de rămas bun, Berlin, 2 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Picture Alliance via dw.com

Joi seara, cancelara Angela Merkel a fost omagiată de către armata federală. Ceremonia militară care a avut loc în curtea sediului  ministerului apărării, a marcat sfîrşitul mandatului de 16 ani în fruntea guvernului german. Din cauza restricţiilor impuse de coronapandemie, la ceremonia din Berlin a participat un număr restrîns de invitaţi.

Ceremonia militară de adio pentru cancelara Merkel a avut loc în aşa numitul bloc Bendler, unde se află sediul ministerului apărării. Este un loc istoric, fiindcă în curtea blocului au fost executaţi în 1944 atentatorii care au încercat să-l omoare pe Hitler.

Însoţită de ministra apărării, Angela Merkel a luat loc în tribuna oficială şi a rostit poate cel mai scurt discurs din întreaga ei carieră. Cum era de aşteptat, ea s-a referit, în primul rînd, la situaţia critică a momentului. În acest context a vorbit despre problemele legate de combaterea coronapandememiei, criticînd conspiraţioniştii şi coronanegaţioniştii, cerînd, în acelaşi timp, ca acestora să li se dea o replică ştiinţifică, fermă.

Cancelara s-a referit şi la probleme politice generale, la situaţiile de criză, la fenomenul migraţiei, la chestiunile legate de schimbările climatice şi la necesitatea digitalizării. Apoi a mulţumit celor care au sprijinit-o, colegilor din guvern, colaboratorilor apropiaţi şi familiei. Nu a uitat să se pronunţe din nou contra discursului urii şi rasismului.

În cuvîntarea ei foarte scurtă, Merkel i-a dorit succes viitorului guvern care urmează să conducă Germania şi mai ales succesorului, Olaf Scholz, viitorul cancelar, care săptămîna viitoare urmează să depună jurămîntul.

3 cântece

Mai toate agenţiile de presă s-au oprit asupra dorinţei lui Merkel ca în cursul ceremoniei să fie intonate trei cîntece preferate.

Se ştie că ea este o melomană. Deşi nu prea vorbeşte despre viaţa ei particulară, se mai ştie că acasă ascultă muzică clasică. Nu întîmplător a participat în fiecare an la festivalul muzical Richard Wagner din Bayreuth, unde în mod tradiţional se prezintă în exclusivitate operele celebrului compozitor - controversat istoric şi politic. Surpriza cea mare atît pentru presă, cît şi pentru fanfara militară a fost dorinţa cancelarei ca în cursul ceremoniei să fie interpretat cîntecul punkistei Ninei Hagen, din 1974, „Ai uitat filmul în culori”.

Nina Hagen (născută în 1955) este fiica actriţei Eva Maria Hagen, partenera de viaţă a ex-disidentului est-german Wolf Biermann.

În 1976, cînd Biermann a fost expulzat din RDG, ea s-a solidarizat cu el. În acelaşi an a părăsit şi ea Germania răsăriteană, continuînd să cînte în Occident. Prin avangardismul ei strident şi provocator, ea a influenţat ulterior nu numai scena punk din vest, ci a contribuit în mare măsură şi la impunerea a ceea ce s-a numit în anii 1970 New Wave şi Noul Val [muzical] German – Neue Deutsche Welle.

În interpretarea fanfarei armatei federale, cîntecul Ninei Hagen, „Ai uitat filmul în culori”, suna oarecum ciudat.

Cel de-a doilea cîntec cerut de Merkel a fost şansonul lui Hildegard Knef, „Pentru mine să plouă cu trandafiri roşii”. Fanfara militară a reuşit să păstreze farmecul şansonului.

Se ştie că Angela Merkel a crescut în familia unui preot lutheran. Poate din acest motiv, dar poate că a fost şi mulţi ani şefa partidului care-şi spune Uniunea Creştin-Democrată, ea dorea să se intoneze şi un coral creştin. Coralul „Doamne mare, te lăudăm” („Großer Gott, wir loben dich”) îl cîntă atît protestanţii, cît şi catolicii.

Scurta ceremonie de adio s-a desfăşurat într-o atmosferă solemnă şi sobră, ilustrînd parcă şi pragmatismul politic al primei femei care, timp de 16 ani, a condus guvernul federal.

 
Angela Merkel, ceremonia de adio