România primește primii bani din PNRR. Comisia Europeană a virat prefinanțarea de 1,8 miliarde de euro

romania_ue_steag.jpg

Sursa foto: CE

Comisia Europeană a virat joi României 1,8 miliarde de euro drept prefinanțare, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență (FRR), arată un comunicat al instituției europene, citat de economica.ro.

Prefinanțarea va ajuta  la demararea implementării măsurilor de investiții și reforme prezentate în planul de redresare și reziliență al României, afirmă CE.

România urmează să primească 29,2 miliarde de euro în total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv 14,2 miliarde de euro în granturi și 14,9 miliarde de euro în împrumuturi.

Plata de astăzi urmează implementării recente cu succes a primelor operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, scrie economica.ro. 

Până la sfârșitul anului, Comisia Europeană intenționează să strângă fonduri pe termen lung de până la 80 de miliarde de euro, completate de facturi UE pe termen scurt, pentru a finanța primele plăți planificate către statele membre în cadrul NextGenerationEU.

FRR se află în centrul NextGenerationEU, care va oferi 800 de miliarde de euro (la prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în statele membre.

Planul României face parte din răspunsul fără precedent al UE de a ieși mai puternică din criza COVID-19, încurajând tranzițiile verzi și digitale și consolidând reziliența și coeziunea în societățile noastre.