Ziua Națională a României - 103 ani de la Marea Unire

Este o zi de referinţă astăzi pentru România. Se împlinesc 103 ani de la Marea Unire - evenimentul principal din istoria ţării, data la care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat Unirea Transilvaniei cu România.

După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată Zi Națională a României.

În toată țara, dar și în diaspora sunt organizate astăzi manifestări.  Mii de oameni au asistat astăzi la parada militară de Ziua Națională a României, organizată la Arcul de Triumf din București. Au defilat peste 1.000 de militari și au fost prezente aproximativ 100 mijloace tehnice. Totodată, peste 30 de aeronave au survolat Capitala. Au fost și premiere la festivitățile de astăzi. Unele dintre elementele tehnice noi au fost celebrele rachete Patriot, pentru prima oară într-o paradă de 1 Decembrie. O altă premieră a fost și prezența Detașamentului Serviciului Telecomunicații Speciale la defilare pe sub Arcul de Triumf.

În mesajul transmis cu ocazia zilei naționale, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre lecțiile utile ale trecutului și a făcut apel la unitate și la eforturi comune din partea tuturor românilor.

  

Administraţia SUA a transmis felicitări României, printr-un mesaj al secretarului de Stat Antony Blinken, cu ocazia Zilei Naţionale. Acesta salută cooperarea în cadrul NATO şi la nivel bilateral, inclusiv în domeniul energiei nucleare.  La rândul său, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis, de Ziua Națională a României și la 103 ani de la Marea Unire, un îndemn la “reinventarea, de reinvestiția și de reclădirea proiectului național”, pledând pentru un nou nivel de ambiție și de investiție în ancora occidentală a României.

 
Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene au postat astăzi o serie de mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale a României, însoţite de imagini şi informaţii despre ţara noastră. De asemenea, președintele Consiliului European și liderul grupului PPE au fost printre primii înalți oficiali europeni care au transmis mesaje de prietenie României de Ziua Națională. „La mulţi ani de Ziua Naţională, România! La mulţi ani, România!”, scrie Executivul comunitar, adăugând: „Astăzi sărbătorim alături de prietenii noştri români şi de Comisia Europeană în România!”. Mesajul este însoţit de fotografii reprezentative şi de un articol informativ despre România. La rândul său, Consiliul Uniunii Europene a postat o urare şi un scurt film ce sintetizează cele mai inedite informaţii despre ţara noastră, cum ar fi, între altele, faptul că România are cel mai rapid internet în bandă largă din UE sau că prima femeie neurochirurg din lume a fost o româncă, dr. Sofia Ionescu-Ogrezeanu. De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe twitter un mesaj în limba română, în care spune: „Adresez cele mai bune urări prietenilor noștri din România, care sărbătoresc astăzi ziua națională”. Printre liderii europeni care i-au felicitat pe români de 1 Decembrie se numără și liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.   
Un jandarm care interpretează Imnul României la pian din Cetatea Unirii, de la Alba Iulia, a fost modul prin care Jandarmeria Română transmite un mesaj de Ziua Națională. Videoclipul postat de Jandarmeria Română, în această dimineață, de Ziua Națională, este filmat în Cetatea Unirii, la Alba Iulia. Un jandarm interpretează Imnul Național la pian, din Sala Unirii și din inima Cetății, unde a fost ridicat Monumentul Unirii, când România a împlinit 100 de ani.

În imagini se succed obiecte de muzeu, haine din perioada Unirii, dar și tablouri cu Regina Maria și Regele Ferdinand, precum și Catedrala Unirii și imagini din Cetate.  

550 de militari din 9 detașamente au defilat pe străzile din Alba Iulia - de Ziua Națională.  Au fost aduse și vehiculele de luptă HUMVEE și transportoarele PIRANHA - iar pe cer s-au ridicat elicopterele SOCAT și avioanele MIG-21 Lancer. În Alba Iulia, parada militară de Ziua Națională a fost organizată după un an de pauză. Sărbătoarea se va încheia seara, cu un spectacol de drone, îl locul tradiționalului foc de artificii.