Antony Blinken: Orice nouă "agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns "serios"

blinken.png

Antony Blinken: Orice nouă "agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns "serios". Foto: AP - Patrick Semansky

Orice nouă "agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns "serios", a avertizat marţi la Riga şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, pe marginea unei reuniuni ministeriale a NATO, informează AFP. "Orice escaladare din partea Rusiei ar fi de mare îngrijorare atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune ar avea consecinţe serioase", a spus el într-o conferinţă de presă cu omologul său leton Edgars Rinkevics.

Secretarul de stat nu a vrut să spună mai multe despre natura unei eventuale riposte, precizând că doreşte mai întâi "să consulte" aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO marţi şi miercuri în capitala Letoniei.

"Suntem foarte îngrijoraţi de mişcările pe care le vedem" din partea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, a reiterat el.

"Am văzut de mai multe ori strategia Rusiei", ce constă din "a crea provocări" care să justifice acţiunile Moscovei, a estimat el.

De asemenea, Antony Blinken a avertizat încă o dată că Washingtonul lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană la noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzat că foloseşte migranţii în mod "cinic" ca "arme" pentru a-şi destabiliza vecinii europeni.

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc, marți, la Riga în timp ce aliaţii sunt alarmaţi de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă, relatează și DPA.

Secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobişnuită a soldaţilor ruşi în apropierea aliatului NATO Ucraina în ultimele săptămâni.

Stoltenberg a declarat vineri că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o "coste". Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a spus că "toate opţiunile" sunt pe masă ca răspuns. Ţările occidentale au sancţionat Rusia din cauza conflictului.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi de asemenea sprijină separatiştii din regiunile estice Lugansk şi Doneţk - cunoscute colectiv ca Donbas, aminteşte DPA.

Kremlinul a respins acuzaţiile în ultimele săptămâni, afirmând că poate muta trupele pe propriul teritoriu după bunul plac.