ONU, după decizia Austriei: O măsură restrictivă, precum impunerea vaccinării obligatorii, trebuie să îndeplinească anumite condiții stabilite în dreptul internațional

united-nations-g1e4ce5ded_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O măsură restrictivă, cum ar fi impunerea vaccinării obligatorii pentru a limita creşterea numărului de cazuri şi decese cauzate de COVID-19, trebuie să aibă „motive legitime de sănătate şi să îndeplinească anumite cerinţe”, a explicat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, comentând o decizie luată vineri în Austria, informează EFE, citată de Agerpres.

Aproape 8, 5 milioane de austrieci, inclusiv cei care s-au vaccinat anticoronavirus vor intra, de luni, în carantină. Lockdown-ul va fi instituit înițial pentru o perioadă de 20 de zile, însă școlile vor rămâne deschise. Un lockdown pentru persoanele nevaccinate este deja în vigoare din 22 noiembrie, în toată ţara. 

Mai mult, de la 1 februarie 2022, Austria va impune vaccinarea obligatorie, devenind astfel primul stat membru al Uniunii Europene care ia astfel de măsuri în urma unei creşteri a cazurilor de Covid-19. ”Trebuie să privim realitatea în faţă”, a declarat vineri cancelarul conservator, în apărarea alegerii vaccinării obligatorii pe care a făcut-o. În pofida mai multor luni de persuasiune, nu am reuşit să convingem oamenii să se vaccineze”, a punctat acesta. 

Austria intră în carantină totală. În România se pregătesc noi relaxări

„Pe baza principiilor generale ale drepturilor omului, ceea ce putem spune este că restrângerea drepturilor din motive legitime de sănătate, iar acest lucru include vaccinarea obligatorie, trebuie să îndeplinească anumite condiţii stabilite în dreptul internaţional”, a declarat Liz Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului. 

O astfel de măsură, a spus ea, trebuie să facă obiectul unei legi, să fie considerată indispensabilă pentru atingerea obiectivului legitim urmărit şi să răspundă unei nevoi sociale urgente, care, în acest context, este reprezentată de creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în mai multe ţări din Europa.

Întrebată în legătură cu aceeaşi problemă, purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Fadela Chaib a recunoscut că vaccinarea obligatorie nu face parte din „setul de instrumente” al organizaţiei pentru a reduce pandemia.