Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș, președintele USR: Renegocierea PNRR ar însemna că totul se reia de la zero

Dacian Ciolos Guvern criza energie.jpg

Dacian Cioloş acuză Guvernul de lipsă de coerență
Dacian Cioloş acuză Guvernul de lipsă de coerență
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Planul Național de Reziliență și Redresare este unul dintre cele mai delicate subiecte de negociere între PSD și PNL.

Adus în discuție la începutul săptămânii de președintele PSD, Marcel Ciolacu, PNRR devine cartoful fierbinte din negocierea celor două partide. Liderul social democraților susține că aprobarea PNRR, de către Comisia Europeană, nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi negociate/renegociate.

„Vă spun că vom negocia anumite capitole din PNRR (referindu-se la noul guvern în alianță cu PNL – n.red). La Comisia Europeană există această posibilitate, într șase luni și un an an se pot renegocia unele lucruri (…) Vom demonstra ce este sustenabil și ce nu, la ce ne angajăm sau la ce nu ne angajăm”, a comentat Marcel Ciolacu.

Cît privește PNRR pe care PSD vrea să-l modifice, Cîțu a declarat că nu ştie ca programul să poată fi rediscutat la Bruxelles, adăugând că, în cazul în care PSD are "altă influenţă" la nivelul Comisiei Europene, rămâne de văzut ce se poate discuta.

Din opoziție, liderul USR Dacian Cioloș spune că există posibilitatea de a renegocia Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă doar în 2023, până atunci, ar însemna că totul se reia de la zero.

La Digi 24 Cioloș a ținut să sublinieze că o astfel de tendativă ar sabota imaginea liderului PNL:”Pentru domnul Cîțu ar fi penibil, pentru că este premierul care l-a semnat”.

”Eu le doresc succes, să-l renegociere. Pentru domnul Cîțu ar fi penibil, pentru că este premierul care a semnat PNRR-ul cu doamna președintă. Nu mi-e clar ce vrea domnul Ciolcu să renegociere. (…) Dacă vrea să renegocieze reforme la care România s-a angajat, văd o mare problemă”.

Dacian Cioloș a mai declarat că pe fiecare capitol din cadrul PNRR au existat reforme pe care țara noastră s-a angajat să le facă, renegocierea acestora ar însemna reluarea procesului de la zero.

”Acolo nu a fost ușor nici pentru noi să le negociem, pentru pensii sau pentru alte. Pentru pensii Comisia Europeană a cerut modificarea vârstei de pensionare, să o ducem mai sus. Colegii noștri din Guvern au convins să nu fie o obligativitate, să fie un criteriu opțional pentru fiecare cetățean dacă vrea să se pensioneze. Acesta deja a fost un element sensibil. Au fost și altele.

Dacă vor să majoreze alocările bugetare, din nou, acestea sunt legate de niște reforme. În acest cadrul, în care PNRR nici nu a fost lansat, o renegociere ar însemna o readucere la zero. Ar trebui rediscutat, renegociat și ar urma să fie implementat la începutul anului viitor”, a spus Cioloș.

Guvernul a aprobat deja primele două documente pentru demararea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Până la sfârşitul anului, România va beneficia de o prefinanţare de 3,793 miliarde euro, iar în cursul anului 2022 de o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro.