Este PNRR renegociabil? Da, dar atenție la vrabia din mână și cioara de pe gard!

romania_ue_steag.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Comisia Europeană în România

Planul Național de Redresare și Reziliență, alături de fondurile europene din exercițiul 2021-2027, cu un total de aproape 80 de miliarde de euro, constituie probabil miza numărul unu pentru majoritatea guvernamentală, pe cale de a se constitui.

Cu toate dividendele politice decurgând de aici, în cazul unei gestionări satisfăcătoare. Dar și cu riscurile politice majore în cazul în care fondurile vor fi blocate, din cauze birocratice sau de neaplicare a reformelor angajate.

Despre oportunitățile și riscurile PNRR am discutat peri pe larg, în emisiunea ”Decriptaj”, cu șefa reprezentanței Comisiei Europene la București, Ramona Chiriac.

Așadar: ce poate aduce pentru România planul european NextGeneration EU? Dar care sunt riscurile de eșec. Și mai ales, poate fi planul renegociat, așa cum au sugerat unele voci din PSD?

”Este o șansă istorică pentru România și am mai auzit în spațiul public voci potrivit cărora s-ar arunca cu miliarde de euro peste România, Nu! Este un plan redactat minuțios , rezultat al unei colaborări strânse între Guvernul României și Comisia Europeană. Și sunt proiecte concrete, de exemplu vorbim despre 1.600 de kilometri de rețele de distribuție a apei. Vorbim despre 56.000 de hectare împădurite sau reîmpădurite. Sau 315 kilometri de căi ferate modernizate. Toate acestea au acum finanțare, există o viziune și am intrat în faza de implementare”, a spus Ramona Chiriac.

Dar sunt aceste obiective renegociabile? Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București răspunde:

”În regulamentul de aplicare al acestui program există posibilitatea ca un stat membru, invocând circumstanțe obiective, să poată propune Comisiei modificarea sau înlocuirea unor elemente din plan. Evident, Comisia trebuie să analizeze propunerile, există anumite termene, din nou, două luni până când Comisia va emite o părere și apoi, desigur, modificările vor trebui adoptate în Consiliu. Dar, cu siguranță, nu va exista o extindere a termenului de aplicare a Planului în funcție de renegocierea unui plan național”.

Așadar, o eventuală renegociere a PNRR este tehnic posibilă, dar trebuie găsite argumente credibile. Mai mult, totul trebuie rediscutat și apoi reaplicat în interiorul perioadei de trei ani, altfel banii se pierd.

Și asta, în condițiile în care nu suntem siguri nici măcar că ne putem ține actualele angajamente, darămite să riscăm asemenea artificii.

Cu alte cuvinte, să nu ajungem la vorba românească și să dăm vrabia din mână pe cioara de pe gard...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 12 noiembrie 2021