Israel: Noi tehnologii de supraveghere a palestinienilor. Dar cât de legale?

israel.png

Armata Israeliană (IDF) nu limitează recunoașterea facială doar la punctele de control de la intrarea în Cisiordania, conform mărturiilor mai multor foști membri.
Sursa imaginii: 
AP - Sebastian Scheiner via France24

Mărturiile foștilor soldați israelieni, publicate recent de Washington Post și de ONG-ul israelian Breaking the Silence, vorbesc despre o imensă bază de date cu  informații și fotografii ale palestinienilor, înființată de Armata Israeliană (IDF).

,,Am avertizat mai demult că urmează noi metode de opresiune. Iată că au sosit”, a reacționat pe Twitter Edward Snowden, cunoscutul avertizor de integritate din spatele scandalului interceptărilor telefonice ale Agenției de Securitate Națională (NSA) din 2013, la descrierea făcută de publicația Washington Post eforturilor de supraveghere tehnologică de către Armata Israeliană din Cisiordania.

Conform unuia dintre foștii soldați israelieni intervievați de ziarul american, IDF și-a construit în secret „un Facebook palestinian”, un sistem de recunoaștere facială utilizat în zonele considerate a fi expuse la risc din Cisiordania, precum orașul Hebron.

,,Cât mai multe poze cu putință”

Totul a început în urmă cu aproape doi ani, de la smartphone-urile echipate cu un program de recunoaștere facială numit „Blue Wolf”. Telefoanele au fost distribuite soldaților israelieni staționați la Hebron, potrivit mai multor mărturii colectate de Breaking the Silence, un ONG israelian care lucrează cu foștii militari în documentarea abuzurilor armatei israeliene împotriva palestinienilor.

Soldații au utilizat dispozitivele pentru a face fotografii palestinienilor, ca să alimenteze o bază de date în continuă creștere, ajungând până la câteva mii de chipuri, conectate cu nume, adrese și orice detalii pe care serviciile de informații israeliene le-au putut obține despre acești indivizi.

Copiii, bătrânii, toată lumea putea fi fotografiată. „Nu era nevoie de detalii. Tot ce ni s-a cerut a fost să facem cât mai multe poze. A existat chiar și un fel de competiție între unități”, a declarat un fost sergent staționat la Hebron în 2020 într-o mărturie publicată de Breaking the Silence. Premiile pentru cei mai prolifici fotografi constau în permisii suplimentare, a spus Washington Post.

Această bază de date fotografică poate fi interogată în timp real de soldații israelieni în timpul verificărilor de identitate în Cisiordania. „Primim indicații prin coduri de culoare pentru fiecare individ. Galben înseamnă că trebuie să reții persoana, roșu că trebuie să o arestezi și verde că o poți lăsa să treacă”, susține un fost militar.

Pentru a obține aceste informații, „scanăm un cod de bare de pe actele de identitate ale persoanei verificate, sau dacă nu prezintă un cod, le putem scana direct fața cu programul de pe telefon”, precizează într-o altă mărturie un fost locotenent care a avut ocazia de a testa eficacitatea sistemului de recunoaștere facială ,,Blue Wolf”.

La sistem are acces și rețeaua de camere de supraveghere instalată în Hebron. Acest dispozitiv, numit „Hebron Smart City”, face astfel posibilă „recunoașterea palestinienilor chiar înainte de
a-și prezenta actele de identitate la un punct de control”, notează Washington Post.

Programul „Hebron Smart City”, demarat anul trecut, a fost descris până acum drept o simplă rețea de camere de supraveghere, folosită pentru a ajuta IDF să combată „riscurile atacurilor teroriste”. Într-un articol din cotidianul israelian Israel Hayom, publicat în octombrie 2020, rețeaua este descrisă de armată drept „un set de senzori capabili să identifice în timp real ceea ce este ieșit din comun și să furnizeze rapid informații utile soldaților de la fața locului”.

Un soi de „Big Brother”

Dezvăluirile Washington Post despre legătura dintre „Hebron Smart City” și baza de date fotografică ,,Blue Wolf” dau acestui program un aer de „Big Brother” în varianta chineză. Beijingul a fost de altfel criticat pe scară largă pentru utilizarea recunoașterii faciale în scopul controlării minoritatății musulmane de uiguri. Cu acest sistem, Tel Aviv „construiește un colț de China în Cisiordania”, susține pe Twitter Haggai Matar, un jurnalist israelian cunoscut pentru poziția sa ostilă față de prezența armatei israeliene în zonă.

Armata israeliană nu ar fi singura care va beneficia de informațiile din această bază de date, potrivit foștilor militari care au mărturisit despre existența ei. Un program paralel, numit "White Wolf", pus la dispoziția coloniștilor israelieni din Cisiordania, le permite să acceseze această bază de date prin scanarea actelor de identitate ale palestinienilor care vin să lucreze în teritoriu. „Este o versiune limitată, cu mult mai puține date, privind doar informații despre permisele de muncă și eventualele restricții de circulație”, a declarat un fost locotenent al IDF intervievat de Breaking the Silence.

Armata israeliană nu a negat existența "White Wolf",  adăugând pur și simplu că este „desigur imposibil să ofere detalii despre capacitățile operaționale ale Forțelor de Apărare ale Israelului”.

Utilizarea identificării biometrice în scopuri de securitate este un subiect sensibil în Israel, ca și în alte părți ale globului. O lege privind introducerea dispozitivelor de recunoaștere facială în acest stat, introdusă în iulie 2021, s-a lovit de o puternică opoziție din partea grupurilor ce susțin confidențialitatea, care califică programul drept o încălcare a vieții private, mai ales că eficiența sa de a recunoaște trăsăturile cu precizie este încă departe de a fi satisfăcătoare.

Criticile au ajutat la blocarea, cel puțin temporară, a adoptării acestei legi în Israel, dar nu au împiedicat nicidecum IDF să implementeze sistemul în Cisiordania „fără știrea populației”, notează Washington Post. Pentru Breaking the Silence, aceasta este „încă o dovadă că atunci când vine vorba de palestinieni, armata consideră că nici drepturile elementare ale omului nu se aplică”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.