Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Chifu despre noile crize care afectează economia chineză și efectele lor : ”China își are propriul rol în situația pe care o traversează azi”

china_energie.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Toți ochii sunt ațintiți acum spre China care riscă să provoace o nouă criză economică mondială : după criza de pe piața imobiliară din China, acum s-a ivit o altă criză...Finacial Times scria zilele acestea despre penuria de electricitate care aduce multe companii cu sediul în China în pragul dezastrului obligându-le să reducă producția masiv și, automat, perturbând lanțuri întregi de distribuție. Ce au în comun cele două crize? Sunt și criza imobiliară și cea energetică ”naturale”?

Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București, explică la RFI factorii care au condus, mai întâi la criza de pe piața imobiliară, apoi cea legată de energie din China. Departe de a fi ”naturale”, ambele crize au în spate intervenția statului pe două piețe altădată libere și aceasta după ce președintele Xi Jinping a decis să limiteze influența tot mai mare a unor mari șefi de companii a căror influență începuse să supere. Pe lângă acest joc, statul chinez a încercat, acaparând cât mai mult, să joace și mai dur cartea celui care deține controlul pe marile lanțuri mondiale de producție. Dependența de economia chineză este, de altfel, cea care face azi atât de vulnerabilă economia mondială. Iulian Chifu explică așadar la microfonul RFI ce se petrece în China și ce efecte va avea contracția economiei chineze...  

 

 
Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București