Ținerea sub arest a lui Miheil Saakașvili ridică temperatura politică în Georgia

tbilisi.jpg

Proteste antiguvernamentale în Piața Liberății din Tbilisi, Georgia, 14 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Mikheil Saakashvili

Așa cum se presupunea, deținerea fostului președinte al Georgiei, Miheil Saakașvili, în închisoare, iată, timp de două săptămâni deja, continuă să ridice temperatura social-politică și electorală din statul caucazian. Ieri seara, la Tbilisi, a avut loc un impunător miting de protest și de susținere a lui Saakașvili. Evenimentul a fost proiectat nu numai pe fondul ținerii în închisoare a fostului președinte, dar și a campaniei pentru turul doi al alegerilor municipale în Georgia, programat pentru 30 octombrie.

Ieri, dar și în zilele precedente, atât în Tbilisi, cât și în alte câteva orașe georgiene, s-a protestat energic împotriva partidului ”Visul Geogrian”, partid de guvernământ controlat din culise de oligarhul ruso-georgian ”Boris” sau, cum i se spune în Georgia, Bidzina Ivanișvili. Așa cum era de așteptat, mitingul din Tbilisi, la care au participat în jur de 40.000 de georgieni, a fost foarte important nu doar din punct de vedere electoral, dar și ca un semnal public și de masă pentru susținerea lui Miheil Saakașvili.

Fostul președinte georgian se află în închisoare, unde așteaptă ca instanțele georgiene să-i prezinte deciziile de condamnare. Pentru moment, Saakașvili este așteptat să ispășească 6 ani în închisoare, fiind condamnat în absență încă în 2018 pentru abuz de putere. Se presupune că îi vor fi aduse alte trei capete de acuzare în viitorul apropiat. Conform autorităților, acest lucru ar trebui să se întâmple abia începând cu 10 noiembrie, ceea ce însemnă că Miheil Saakașvili se va fi aflat deja în detenție pe o perioadă de 40 de zile până în acel moment.

De ce este importantă această numărare a zilelor? Ei bine, Saakașvili a declarat greva foamei imediat ce a fost pus sub arest în închisoare. Conform medicului personal, starea sa de sănătate s-a agravat simțitor, fiind cunoscut și faptul că Saakașvili suferă de o boală rară de sânge. Conform relatărilor recente ale partenerei sale de viață, concomitent deputată în Rada Supremă a Ucrainei, este vorba despre Elizaveta Iasko, Saakașvili a slăbit 12 kg în mai puțin de două săptămâni, ceea ce e un semnal foarte îngrijorător.

Totodată, semnificația politică a acestei situații din jurul lui Saakașvili nu poate fi ignorată, nu doar pe plan intern, dar și pe plan extern, datorită amplorii personalității politice a lui Saakașvili. În momentul în care acesta a decis să plece incognito din Ucraina în Georgia, fostul președinte avea calitate de oficial ucrainean. Acesta este președintele Comitetului Executiv al Ucrainei pentru Reforme, un organism sub egida președintelui Volodymir Zelenski. Acest important detaliu complică relația între cele două țări. Practic, guvernul georgian în acest moment ține sub arest un oficial ucrainean, care mai și este într-o stare de sănătate precară.

Revoluție sau lâncezeală?

Autoritățile georgiene sub partidul ”Visul Georgian”, se află în fața încă a unei dileme, pe fondul finalului de campanie electorală pentru al doilea tur al alegerilor municipale. Fie insistă ca Saakașvili să fie deținut în continuare, și, astfel, să îl victimizeze alimentând popularitatea principalului partid de opoziție, partid care este pe cale să câștige alegerile în cele mai mari orașe din Georgia; fie, îl eliberează pe fostul președinte, într-o formă sau alta, riscând să-i permită acestuia să devină imediat un jucător politic de prim rang cu un potențial exploziv de mobilizare politică.    

Starea de spirit la nivel de populație nu este întocmai predispusă la revoluție în acest moment, însă situația în jurul lui Saakașvili se poate complica și mai mult în orice moment, și este clar că suntem în pragul unei acutizări a conflictului politic din Georgia, un conflict care, iată, devine deschis și la complicații cu accente internaționale.

La protestul de ieri, mulți georgieni țineau trandafiri în mână, o aluzie directă la evenimentele din 2003, adică Revoluția Trandafirilor, atunci când Saakașvili stătea în fruntea revoluției de catifea ce avea să aducă la putere o nouă generație prooccidentală și modernizatoare.

Astăzi, Georgia nu mai este un stat eșuat ca în 2003, însă cei nouă ani de guvernări ai Visului Georgian, confruntați și cu criza sanitară din ultimul an, nu sunt asociați cu vreun progres notabil. Există mai degrabă o atmosferă de lâncezeală, pe care tot mai mulți georgieni încep să o condamne.

Anume de pe urma acestei realități încearcă să speculeze Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Saakașvili, inclusiv pe baza unui potențial scenariu în care Miheil Saakașvili își poate pierde viața. Așa cum chiar el a declarat în ultimul său interviu: ”dacă nu pot sa-mi salvez țara cât sunt în viață, atunci poate măcar moartea mea va servi drept călăuză.” (https://mtavari.tv/en/news/60271-if-i-cant-save-my-country-my-life-maybe-my-death )