Ludovic Orban: Nominalizarea lui Dacian Cioloș ca premier este o cacealma

orban.jpg

Sursa imaginii: 
Otilia Ghițescu / RFI

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban își va depune miercuri demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. El a declarat că nominalizarea lui Dacian Cioloș la funcția de premier este „o cacealma”, al cărei efect va fi doar prelungirea crizei politice. 

„Voi demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților mâine (miercuri – n.r.) la ora 12”, a declarat marți Ludovic Orban. În 25 septembrie, după Congresul PNL, când a pierdut președinția partidului, el anunțase că va renunța la funcția din parlament. Ulterior, Orban a depus demisia la biroul noului președinte al PNL, Florin Cîțu. Ea trebuia înregistrată și la secretariatul Camerei Deputaților. Ludovic Orban spunea că vrea să rămână în funcție până când se va forma o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea unui social-democrat la șefia Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a mai spus, marți, că decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe liderul USR, Dacian Cioloș, candidat la funcția de prim-ministru este „o cacealma”. 

„Decizia președintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că are ca obiectiv soluționarea crizei, ci are ca efect prelungirea crizei politice și guvernamentale și adâncirea crizei. Este evident pentru orice om care cunoaște situația politică din România că, în ciuda bunelor intenții ale USR PLUS și Dacian Cioloș, desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloș nu ține cont de principiul loialității constituționale și desemnarea se face în persoana unui premier care are cu adevărat șansa formării unei majorități”, a declarat fostul președinte al PNL.

Potrivit lui Orban, intenția președintelui Iohannis este de a consuma prima desemnare pentru funcția de premier și că a doua desemnare va fi Florin Cîțu.

„Nici actuala conducere PNL nici alte formațiuni nu vor susține investirea unui guvern Cioloș. Nu pot să cred că președintele nu este conștient că Dacian Cioloș nu are nici o șansă (…) Decizia de nominalizare a lui Cioloș va adânci ruptura cu USR, pentru că actuala conducere a PNL nu sprijină învestirea lui. Sunt convins că intenția ascunsă din spatele desemnării, care nu are nici o șansă, se ascunde dorința ca la a doua desemnare să fie desemnat de către președinte a lui Florin Cîțu”, susține Ludovic Orban