Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiză: Va fi Dacian Cioloș un premier de sacrificiu?

site-ul_politico_scrie_despre_dacian_ciolos_ca_fiind_romanul_lui_emmanuel_macron.jpg

Dacian Ciolos a fost desemnat de Klaus Iohannis pentru functia de premier dupa negocierile de la Cotroceni dintre seful statului si partide
Dacian Cioloș, președintele USR
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Vidal

Liderul USR, Dacian Cioloș, este propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru postul de premier. Anunțul a fost făcut de șeful statului luni seară , la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, pentru formarea unui nou guvern după ce Cabinetul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

 

Dacian Cioloș este premierul de sacrificiu, consideră jurnalistul Sebastian Zachmann, realizator Insider Politic la Prima TV, care crede că acesta nu va fi votat de Parlament sau își va depune mandatul, așa încât a doua nominalizare a șefului statului să fie tot Florin Cîțu:

“Această mișcare vine cu o bătaie mai lungă, cu un interes tot în slujba PNL-ului pentru că Dacian Cioloș a fost nominalizat în această seară ca să pice la votul din Parlament.  În mod normal nu ar avea cum să treacă de votul legislativului, în condițiile în care PSD s-a pronunțat fie pentru un guvern de specialiști, fie pentru alegeri anticipate iar PNL n-are absolut nici un interes să-l voteze pe Dacian Cioloș în fruntea Guvernului.  Liberalii vor un om de-al lor, indiferent că acesta va fi Florin Cîțu sau altcineva din partid. Iar doar cu voturile UDMR și AUR , Dacian  Cioloș nu poate strânge o majoritate parlamentară. Așa că mă aștept să pice cu brio la votul din Parlament ca ulterior, ca să închidem cercul, Klaus Iohannis să-l nominalizeze tot pe Florin Cîțu premier.“, analizează Sebastian Zachmann.

Liderul USR  a transmis, după anunţul preşedintelui, că este onorat şi pregătit să îşi asume responsabilitate guvernării şi să înceapă negocierile cu celelalte partide. Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost semnat de şeful statului.

Partidul Social Democrat a transmis un mesaj scurt, prin intermediul Facebook, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis. ”Rocadă în alianţa pierzătorilor”, scrie în mesajul Partidului Social Democrat, făcând referire la faptul că Florin Cîţu a fost înlocuit cu alt lider al coaliţiei de dreapta, Dacian Cioloş.

 

 
Jurnalistul Prima TV, Sebastian Zachmann, realizator Insider Politic