Miliardul din Fondul de rezervă: raiul banilor publici și mărul otrăvit

comuna_1.jpg

Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale.
Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale.
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale. Ministerul Dezvoltării asigură că banii au fost acordați indiferent de culoarea politică a primarilor. Banii vor merge către primării şi consilii judeţene, iar o parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor.

 

O analiză a distribuirii sumelor arată că marii câștigători sunt responsabilii PNL și UDMR, că apartenența politică a fost principalul criteriu de acordare a banilor și că procesul e discreționar și netransparent. La capătul celălalt, sunt primăriile conduse de reprezentanții USR care au primit foarte puțini bani.

Primarii PSD sunt undeva la mijloc, ceea ce l-a determinat la Marcel Ciolacu să anunțe că face plângere penală pentru abuz în serviciu faţă de toţi demnitarii implicaţi în această decizie.

Cristian Pantazi, redactor-șef G4 media spune că modul în care au fost împărțiți banii din Fondul de rezervă a fost exact o răsplată pentru susținătorii lui Florin Cîțu și o pedeapsă pentru cei care nu l-au sprijinit la Congres și i-au stat alături lui Ludovic Orban. E un instrument puternic de manipulare în interiorul unui partid, folosit de toți politicienii, așa încat nimeni nu are interesul să schimbe nimic, adică să aplice criterii trasparente si clare de acordare a banilor.

“Nici un partid de fapt, din cele mari, nu are interesul să creeze un cadru în afara căruia să nu se poată ieși. Pentru că asta ar însemna că își micșorează propria marja de manevră. Și președintele partidului care de obicei e și șeful Guvernului, s-ar vedea privat de un instrument politic extraordinar de puternic în interiorul partidului. Pentru că de fapt, aici e distorsiunea. Șeful de partid care controlează guvernul, își dirijează partidul prin acești bani de la bugetul statului. El spune: atenție, dacă veniți cu mine, sunteți loiali, ma susțineți în luptele interne, o să primiți bani de la Guvern, ceea ce se întâmplă, vedem acum, dacă sunteți împotrivă, nu îmi sunteți loiali, vă pedepsesc, ceea ce vedem iarăși acum.“

 
Cristian Pantazi, redactor sef G4 media