Claudiu Tîrziu, AUR, despre afișarea stelei galbene: "Exagerări, deocamdată cei nevaccinați nu sunt băgați în lagăre ale morții"

protest-aur-manifestanti-restrictii-covid-universitate3-640x400.jpg

Deocamdată cei care sunt nevaccinați nu sunt băgați în lagăre ale morții ca să poți face o astfel de apropiere..., spune Claudiu Tîrziu, senator AUR.

Sfârșitul de săptămână a adus și un protest al antivaciniștilor in Bucuresti, protest la care a fost afișată și Steaua Galbenă,  însemn folosit ca  discriminare și  etichetare impus de către Germania nazistă și aliații săi evreilor care trăiau în zonele cucerite în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

 

Andreea Orosz a discutat cu Claudiu Tîrziu, senator AUR, despre cum se raportează formațiunea la astfel de banere:

Claudiu Târziu: Deși am stat tot mitingul pe scenă și avem o vizibilitate destul de bună nu am văzut acel însemn. Nu știu în care parte a mulțimii a fost afișat sau de către cine. Am văzut doar ulterior fotografii de la eveniment. Poate părea o chestiune excesivă. Nu știu cine a afișat acel lucru. Nu era de la noi din partid în niciun caz. Am văzut fotografia omului care ținea însemnul. 

Noi nu am făcut niciodată astfel de apropieri. Întotdeauna am remarcat discriminarea și segregarea pe motive medicale pe care au făcut-o cei de la guvernare, dar nu am mers până într-acolo încât să face comparație cu alte momente istorice tragice. 
Deși, prin astfel de metode precum cele practicate de guvernul Cîțu putem ajunge și la lucruri mai grave decât cele care s-au întâmplat până acum.

Mă gândesc deja la faptul că este o categorie de români, majoritară, peste 70%, cei care nu s-au vaccinat, care numai au acces niciunde, nici în locurile de distracție, nici în locurile de petrecere a timpului liber, nici în anumite instituții. 
Ăsta este un început pentru o discriminare masivă și condamnabilă din punctul nostru de vedere.

Reporter: Pe de altă parte, din ce mi-ați spus la început, părea că dumneavoastră vă delimitați. Vă delimitați de astfel de însemne?

CT: Nu știu dacă e cazul să mă delimitez de ceva ce nu îmi aparține. V-am spus doar că nu îmi aparține. De ce ar trebui să mă delimitez în mod  (explicit).

Rep: Eu vă întrebam...
CT: Eu am constatat din acele fotografii pe care le-a făcut presa că acel însemn a fost afișat la un moment dat în mulțime. Este opinia unui manifestant, a unui om. Nu a fost o opinie împărtășită de partidul nostru. Nu am comunicat în acest sens...

Rep: Deci nu e împărtășită de partidul dumneavoastră atunci?
CT: Cred că este o exagerare. Deocamdată cei care sunt nevaccinați nu sunt băgați în lagăre ale morții ca să poți face o astfel de apropiere...

Rep: Deocamdată???
CT: Mă refer că în acest moment nu se practică așa ceva. Probabil că cetățeanul respectiv a comis această exagerare pentru a atrage atenția asupra pericolului major pe care îl induce comportamentul discreționar și discriminatoriu al guvernului față de o parte semnificativă a cetățenilor români.

Rep: Repet. Deocamdată? Ce înseamnă deocamdată?
CT: Stimată doamnă, eu nu știu unde ar putea să ajungă guvernul cu măsurile discriminatorii împotriva unei părți semnificative a poporului român. Nu știu. M-aș lansa în presupuneri.  Dar constat că în acest moment nu se poate face nicio apropiere între regimul nazist și regimul Cîțu – Iohanins. Atâta doar că observăm o mentalitate de tip dictatorial care funcționează în cazul acestui guvern și al acestei puteri aflate în România la pârghiile de control asupra țării.

Observăm că au aceste reflexe dictatoriale care se manifestă în acte administrative, în acte politice, în declarații. Cred că astfel de tendințe trebuie sancționate cu conștiința faptului că se aduce atingere drepturilor și libertăților constituționale și fundamentale ale românilor și pentru că vrem să apărăm democrația din România.

Rep: Atunci vă întreb încă o dată, dezaprobați astfel de afișe la mitingurile la care participați?
CT: Personal da, nu am avut o discuția în partid și nu pot să vorbesc în numele tuturor. Dar cred că ai mei colegi îmi împărtășesc opinia. Astfel de exagerări nu slujesc cauzei, anume apărării libertății. Astfel de apropieri forțate pot duce la discuții de tipul celei pe care o avem acum, fără să ne folosească în vreun fel intenției de a apăra libertatea și drepturile românilor.