Partidul Social-Democrat a cîştigat alegerile din Germania

ostdeutschland_wahlen_mdr_26-9-21.jpg

Rezultatele alegerilor în land-urile estice.
Rezultatele alegerilor în land-urile estice.
Sursa imaginii: 
MDR

Germanii au votat duminică dar numărarea voturilor se va încheia abia în cursul zilei de luni. Potrivit rezultatelor parţiale, date publicităţii duminică seara, social-democraţii sunt învingătorii alegerilor parlamentare din Germania. Viitorul cancelar va fi probabil Olaf Scholz care va trebui să creeze o alianţă tripartită - ori cu Partidul Ecologist, ori cu Partidul Liberal.

După anunţarea primelor rezultate parţiale, cei doi candidaţi la funcţia de cancelar, Armin Laschet de la Uniunea Creştin-Democrat/Creştin-Socială (bavareză) şi Olaf Scholz, de la Partidul Social-Democrat, şi-au revendicat dreptul de a conduce viitorul guvern federal.

Creştin-democratul Laschet a declarat hotărît că el vrea să fie cancelar, iar şeful de guvern este ales de către Bundestag, Parlamentul federal. Într-un mod similar s-a exprimat şi social-democratul Olaf Scholz, afirmînd răspicat „Vreau să devin cancelar al Republicii Federale Germane.”

Din punct de vedere aritmetic nu sînt excluse aceste opţiuni. Marele cîştigător totuşi este Partidul Social-Democrat (SPD). Potrivit rezultatelor parţiale difuzate la ora 21 şi un sfert de televiziunea germană (ZDF), social-democraţii au obţinut 26 la sută din voturi. Cu numai 24,5 procente, alianţa conservatorilor creştin-democraţi/creştini-social a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie.

Pe locul 3 se situează Partidul Ecologist, obţinînd 13,9 la sută. Candidata de frunte a ecologiştilor, Annalena Baerbock, care şi-ar fi dorit să devină succesoarea Angelăi Merkel, deocamdată este sigură că va fi cooptată într-un viitor guvern. Indiferent cine va fi cancelar. Toate declaraţiile făcute în seara scrutinului au avut în vedere această realitate guvernamentală viitoare. Baerbock a tot repetat fraza „Următorul guvern federal trebuie să fie un guvern al mediului. Acesta este sarcina limpede desprinsă din acest vot.”

Un alt potenţial partener într-un viitor guvern poate deveni şi Partidul Liberal (FDP) care a obţinut 11,7 la sută din voturi. Liberalii desigur ar prefera o coaliţie cu un cancelar creştin-democrat. Deocamdată liberalii nu ar refuza nici o posibilă alianţă cu social-democraţii şi un cancelar Scholz. Ambele variante, însă, au nevoie de încă un partener, iar acesta poate fi numai Partidul Ecologist.

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) va fi prezent şi în viitorul Bundestag. Potrivit estimărilor, pentru AfD au votat 10,5 la sută din electorat. Partidul Stîngii a obţinut numai 5 procente. Există posibilitatea ca după numărarea voturilor postcomuniştii să nu dispună nici de cele 5 procente necesare pentru a intra în parlament.

În paralel cu alegerile generale au mai avut loc şi alegeri regionale în două land-uri federale. În land-ul estic Mecklenburg-Pomerania Inferioară şi în land-ul Berlin. În ambele land-uri social-democraţii se aflau în frunte.

Potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii (după ora 22), la Berlin social-democraţii au 21,8 procente, creştin-democraţii 18,3, ecologiştii 19,7, stînga postcomunistă 14, liberalii 6,8 şi naţionaliştii din AfD 7,9.

În land-ul răsăritean Mecklenburg Pomerania Inferioară, social-democraţii conduc cu 40,1 procente. Pe locul doi se plasează naţionaliştii din AfD cu 16,7 procente, depăşindu-i pe creştin-democraţi care au doar 13,3 procente.

Din grafice prezentate de televiziunea est-germană (mdr) rezultă că în land-urile răsăritene AfD-ul se află pe locul doi (19,1 %). De remarcat mai este şi faptul că numărul susţinătorilor Partidului Stîngii - care după 1990 a înregistrat succese remarcabile în răsărit - în prezent, a scăzut la 10 procente.

 
Partidul Social-Democrat a cîştigat alegerile din Germania