Polonia: pas înapoi în problema ”zonelor libere de LGBT”. Și o poveste despre ”dictatura UE”

polonia_lgbt.png

Sticker cu mesajul ”Zonă liberă de LGBT” distribuit gratuit cu revista "Gazeta Polska", Varșovia, Polonia, 24 iulie 2019
Sursa imaginii: 
© Kacper Pempel, Reuters via France24

O regiune din Polonia a decis să revoce rezoluția prin care se declara ”zonă liberă de LGBT”. Este prima decizie de acest fel, după ce  capitalele și instituțiile europene au considerat astfel de rezoluții ca fiind discriminatorii. Pare un început, dar povestea are multe semnificații.

O mare controversă s-a născut în Uniunea Europeană după ce mai multe municipalități din Polonia s-au declarat ”zone libere de LGBT”. Se întâmpla pe la începutul anului 2019, în plină febră electorală, generată de apropierea alegerilor parlamentare din mai, același an.

Evident, mișcarea fusese încurajată de partidul de guvernământ, populist-conservator Lege și Justiție (PiS), care avea să și câștige, la diferență mică, alegerile din mai 2019.

Reacțiile nu au întârziat, în capitale și în institituțiile europene. În decembrie 2019, Parlamentul European a adoptat o rezoluție de condamnare a respectivelor municipalități iar Comisia a declanșat o investigație. În iulie, Comisia a deschis o procedură de infringement împotriva Poloniei pentru încălcarea drepturilor fundamentale.

Și iată că, după cum transmite o știre Euronews preluată de Caleaeuropeană, legislativul regional din Swietokrzyskie a decis miercuri să revoce rezoluția prin care se declara ”zonă liberă de LGBT”. Este prima municipalitate care face un pas înapoi.

Iar aceasta, după un apel venit chiar din partea guvernului polonez, condus de PiS, care a cerut autorităților locale să renunțe la rezoluțiile lor, pentru a putea beneficia în continuare de fonduri europene. Să nu uităm, în perioada preelectorală, același partid încurajase astfel de rezoluții.

 

Banii, totuși...

Povestea este semnificativă din mai multe puncte de vedere.

Mai întâi de toate, ne arată una dintre caracteristicile populismului: foarte radical și contondent în campanile electorale, se moaie când vine vorba de bani. Una încuraja PiS înainte de alegeri, cu totul alta încurajează după.

Apoi, este vorba despre fondul problemei. Mulți spun că e un abuz și chiar un ”diktat”. De ce, la urma urmei, nu avem voie să ne declarăm ”zonă liberă” de orice, dacă majoritatea asta vrea? Simplu: pentru că este discriminatoriu să scoți în afara comunității o minoritate, oricare ar fi ea: etnică, religioasă, sexuală.

Și de ce se bagă Comisia Europeană? Iarăși, simplu: pentru că acestea îi sunt atribuțiile.

 

Dictatură! Dar unde e dictatura?

Atunci când au aderat la Uniune, statele au semnat un Tratat prin care, printre altele, s-au angajat să nu discrimineze pe nimeni. Statele au împuternicit Comisia Europeană să păzească respectarea Tratatelor. Iar atunci când există bănuieli că acestea ar fi încălcate, să investigheze și, dacă se confirmă, să ceară guvernului respectiv să se conformeze. În caz că nu se întâmplă, să treacă la proceduri legale – infringement – care pot fi urmate de sancțiuni.

Și Comisia Europeană exact asta a făcut – împuternicită chiar de guvernul de la Varșovia, atunci când a semnat Tratatul. Nu e nicio dictatură aici.

Desigur, faptul că un consiliu local polonez dă înapoi în privința rezoluției discriminatorii nu înseamnă, deocamdată, mare lucru. Atunci când a declanșat procedura de infringement , Comisia a dat Poloniei două luni pentru a se conforma. Iar Varșovia poate recurge la pași mici în ideea de a mai trage de timp.

Dar unde se poate ajunge? Într-un alt dosar, Polonia trebuie să plătească o penalitate de 500.000 de euro zilnic până când va închide producția la o mină de lignit din Turow.

Cazul a fost adus în fața Curții de Justiție a UE de Cehia, vecina și colega din grupul Vișegrad, din cauza nivelului ridicat de poluare transfrontalieră.

Guvernul de la Varșovia refuză să închidă mina, dar rămâne de văzut pentru cât timp. Pentru că și în acest caz, costurile sunt imense, iar acestea cad, în cele din urmă, pe umerii polonezilor, indiferent cu cine au votat. Este și acesta un preț al populismului.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 24 septembrie 2021