Budapesta: Summit pentru Demografie, cu exponenți ai extremei drepte. Participă și vicepremierul Kelemen Hunor

La Budapesta a început Summitul Internaţional pentru Demografie. Scopul declarat al conferinţei este discutarea măsurilor pentru stoparea declinului demografic. Însă multe voci văd manifestarea ca pe o ocazie pentru propagarea ideilor de extremă dreaptă, dat fiind faptul că mulți dintre invitați sunt cunoscuți pentru ideile lor misogine sau xenofobe. La summit a participat și vicepremierul român Kelemen Hunor, președinte al UDMR.

Balasz Barabas, Budapesta

Începând din anii 1980, Ungaria se confruntă cu o scădere continuă a populaţiei, iar conform unei prognoze Eurostat din acest an, până în 2050 Ungaria va avea cu 10% mai puţini locuitori decât acum. Pentru o menţinere la nivelul actual al numărului populaţiei Ungariei ar fi nevoie de o natalitate de 2,1 persoane, faţă de 1,55 înregistrat în 2018. Altfel spus, fiecare femeie din Ungaria ar trebui să nască în medie 2,1 copii pentru ca populaţia să nu scadă. Şi o ultima cifră statistică: anul trecut numărul naşterilor a crescut cu 3,4% faţă de anul precedent, iar cel al deceselor, cu 7,7%, deci dublu.

Fenomenul nu este izolat în Europa, declinul demografic reprezintă o problemă acută şi în Croaţia şi ţările baltice. Pentru a discuta cauzele problemelor şi soluţiile, Ungaria a organizat un summit demografic la Budapesta de două zile cu 500 de participanţi din 18 ţări. Lista speakerilor a atras atenţia organizaţiilor pentru drepturile femeilor. Una dintre ele a publicat un comunicat în care atrag atenţia că vorbitorii politicieni sunt exclusiv bărbaţi. Comunicatul continuă: "şi mai îngrijorător este că îşi vor face apariţia la noi, pe bani publici, extremişti antifeminişti, homofobi şi rasişti care în alte ţări sunt mult mai puţin bineveniţi. Îşi vor face apariţia, printre alţii:

- Marion Marechal-Le Pen, ale cărei opinii despre avort sunt mai rigide decât ale bisericii catolice
- Sharon Slater, care consideră că educaţia sexuală este "război împotriva copiilor"
- Milorad Dodik, conform căruia măcelul de la Srebrenica care a ucis 8000 de oameni n-a avut loc
- Eric Zemmour, care pune la îndoială masculinitatea bărbaţilor care sunt de acord cu egalitatea între femei şi bărbaţi
- Sophia Kuby, care promovează renunţarea la carieră profesională a femeilor."

Dincolo de comunicat, cert este că în ultimii ani, la manifestările organizate de guvernul Orban şi partidul său, Fidesz, sunt invitate exclusiv persoane de la extrema dreptei politice, ca jurnalistul Tucker Carlson de la televiziunea Fox News, sau Milo Yiannopoulos, cunoscut pentru declaraţiile sale misogine, rasiste şi xenofobe.

La summit a luat cuvântul printre primii premierul ungar Viktor Orban, care a notat ca femeile încep lucrul tocmai când intră în cea mai activă perioadă pentru naştere, de aceea trebuie oferite avantaje materiale pentru femeile care vor copii. Acest lucru este foarte greu. "E foarte uşor să împarţi bani dar nu e suficient, trebuie să găseşti o cale de mijloc ca pe lângă alocaţii să crească şi economia", a spus Orban.

Mike Pence, vicepreşedinte în administraţia Trump a condamnat avorturile, opinând că acestea duc la subminarea stabilităţii societăţilor. La finalul discursului său, Pence a cerut participanţilor să ceară socoteală Chinei pentru că a permis declanşarea epidemiei coronavirus şi pentru violarea drepturilor omului prin limitarea naşterilor. Publicul a salutat cu aplauze moderate apelul.

Vicepremierul guvernului României, Hunor Kelemen a relatat că anual, România pierde o populaţie comparabilă cu cea a oraşului Târgu Mureş. Pentru stoparea acestui fenomen, guvernul are în vedere un pachet de măsuri, care au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii, locuri de muncă, reformarea sistemului de alocaţii de familie şi copii.