O veste proastă pentru anti-europenii români: Orban și Kaczinsky vor să rămână în UE

Are guvernul din Ungaria vreun gând să iasă din Uniunea Europeană, pe fondul ciocnirilor tot mai dure dintre Budapesta și instituțiile europene? Nici gând. Același semnal și din Polonia, în pofida disensiunilor dintre cele două state și instituțiile europene de la Bruxelles. De ce rămâne Uniunea Europeană singura opțiune? Și care este mesajul pentru tot mai gălăgioșii antieuropeni din România?

Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene pentru a-şi asigura accesul în continuare pe piaţa unică a blocului. Este cea ce a declarat însuși premierul ungar Viktor Orban, potrivit Agenției Reuters, preluată de Agerpres.

"UE este importantă pentru noi pentru că îi furnizează Ungariei o piaţă. Trebuie să susţinem UE şi să rămânem în ea. Din acest motiv, indiferent de fisurile care vor apărea, noi ne vom afla printre puţinii care vor rămâne în Uniune, dacă va lua sfârşit vreodată", a subliniat premierul ungar.

O atitudine asemănătoare și din Polonia.

Polonia vrea să fie suverană şi doreşte să se pună capăt „ingerinţei” Uniunii Europene în problemele sale interne, însă nu va ieşi din Uniune – iată ce a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului populist de dreapta Lege și Justiție (PiS) aflat la putere, conform Agenției France Presse.

Kaszinski, care deține postul de vicepremier, dar este considerat liderul de facto al Poloniei, pune astfel capăt unor discuții care au apărut în legătură cu un așa-numit ”Polexit”.

Pe fondul disensiunilor cu Bruxelles-ul, înalţi responsabili ai PiS au dat de înţeles că este posibil ca Polonia să iasă din UE.

Desigur, rămâne discutabilă această abordare, să-i spunem, mercantilă: Uniunea Europeană este bună pentru că răspunde intereselor noastre economice, dar nu este bună atunci când vine vorba despre obligații și de respectarea valorilor.

După cum știm, Ungaria, precum şi Polonia se află în dispută cu Bruxellesul în aspecte care merg de la libertatea presei la drepturile comunităţii LGBT. Comisia Europeană a lansat o procedură legală împotriva celor două guverne, iar Ungaria își vede pus sub semnul întrebării planul național de redresare.

Semnalele venite de la Budapesta și Varșovia au și explicații ținând de pragmatismul politic.

Cu toată retorica celor două guverne, opiniile publice din Ungaria și Polonia sunt atașate ideii de Uniune Europeană.

Un sondaj realizat în cursul lunii iulie în Ungaria, arată că aproape 80% dintre alegători ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană și doar 13% pentru ieșire, restul fiind indeciși.

În primăvara anului viitor vor avea loc alegeri legislative în Ungaria. Acestea se anunță dificile pentru Viktor Orban, în condițiile în care opoziția unită, încurajată de rezultatele de la alegerile locale din 2019, a declanșat procedurile pentru desemnarea unui candidat unic la postul de prim ministru.

Viktor Orban nu are niciun interes să apară în ochii electoratului drept cel care vrea să scoată Ungaria din UE, dat fiind sprijinul public covârșitor pentru apartenența la Uniunea Europeană.

În Polonia, unde potrivit sondajelor citate de agențiile de presă, sprijinul pentru apartenența europeană se cifrează tot în jurul a 80%, Jaroslaw Kaczinski încearcă să pună capăt unor disensiuni majore din cadrul partidului și al coaliției de guvernare.

În cele din urmă, mesajul este că opiniile publice acceptă, într-o măsură destul de bună, derapajele liderilor, atâta vreme cât guvernele lor continuă să livreze, inclusiv pe baza banilor europeni. Dar nu vor accepta niciodată o politică îndreptată către părăsirea Uniunii Europene.

Iar acest mesaj trebuie să fie receptat cum se cuvine și de grupul, restrâns dar tot mai de gălăgios al anti-europenilor români, care și-au făcut adevărate icoane din Viktor Orban și Jaroslaw Kaczinski,  de la care așteaptă spargerea Uniunii Europene.

Ei bine, nu este cazul.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Orban și Kaczinsky vor să rămână în UE