Alegeri în Rusia. Complicat, dar fără surprize

ap21263178543348.jpg

Numărarea voturilor la o secție din Crimeea, 19 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
AP Photo

Așa cum mulți s-au așteptat, alegerile parlamentare din Rusia s-au încheiat cu victoria partidului Rusia Unită. Alte 4 partide au trecut de pragul electoral de 5% și vor forma legislatura a 8-a a Adunării Federale Ruse. În același timp, în 39 de regiuni au avut loc alegeri în parlamentele locale, iar în 12 regiuni au fost organizate alegeri ale guvernatorilor locali. Însă, obiectivul principal al alegerilor, așa cum și l-a propus partidul puterii Rusia Unită și Kremlinul care patronează acest partid, a fost păstrarea majorității, posibil chiar a majorității absolute, în Duma de stat, astfel încât monopolul asupra puterii emanat de la Kremlin prin intermediul acestui partid să nu sufere schimbări sistemice.

La momentul în care înregistrăm această relatare ne bazăm doar pe rezultatul furnizat de numărarea a aproximativ 40% din buletine. Dar, chiar și așa, foarte multe din concluziile acestor alegeri vor fi cel mai probabil validate până la sfârșitul zilei de luni.

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin încă din ziua formării sale în 1999, își păstrează o majoritate confortabilă în Duma de stat, cu un procent ce se apropie tot mai mult de 47%. După redistribuirea voturilor partidelor ce nu au trecut de pragul electoral, acest procent va crește cu încă 3-4%.

Pe locul doi, la distanță, cu aproximativ 21% se clasează Partidul Comunist al lui Ghennadii Ziuganov. Comuniștii au reușit această performanță datorită votului de protest în baza metodologiei ”votului inteligent” gândit de Alexei Navalnîi și echipa sa. În sondaje, în pragul alegerilor, acest partid era creditat cu doar jumătate din acest rezultat. Practic, din cauza lipsei unei opțiuni de vot mai bune, votul de protest a fost îndreptat în favoarea acestui partid, care este cât se poate de sistemic, confortabil și pro status quo în raport cu regimul lui Putin.

Celelalte două partide, așa-numiții liberal-democrați ai lui Vladimir Jirinovski, și partidul reacționar-conservator-naționalist Rusia Justă, se califică și ele pentru încă un ciclu electoral cu 8% și, respectiv 7%. Rămâne de văzut, dacă în următoarele ore va fi confirmat accesul în Duma de stat a încă unui partid surpriză – Partidul ”Oameni Noi” - calificat de mulți observatori ca un partid semi-fantomă, fără conținut ideologic și politic. Oamenii Noi ar putea obține între 5 și 6% din voturi.

Un partid de buzunar

Dacă ar fi să facem o listă cu caracteristici ale acestor alegeri parlamentare din Rusia, încheiate, iată, după trei zile de vot, atunci ar trebui să începem de la faptul că au fost cele mai riguros controlate alegeri din 1993 încoace.

Cu alte cuvinte, au fost cele mai riguros manipulate și falsificate alegeri, prin faptul că nu a fost lăsat să candideze practic niciun reprezentant al opoziției reale, pe fondul unei puternice cereri din partea electoratului rus pentru veritabile forțe politice noi. La aceasta se adaugă o listă lungă și bogată de vicieri ale procesului electoral și de vot propriu-zis.

Mai mult, sistemul electoral manipulat de la Kremlin, s-a încumetat să inventeze ”pe genunchi”, așa cum se mai spune, un partid de buzunar, pe care este aproape de a-l propulsa în Duma de stat. Este vorba despre partidul ”Oameni Noi”, un partid înființat și finanțat din culise de doi oligarhi foarte apropiați de Vladimir Putin, este vorba despre frații Iurii și Mihail Kovalciuk. Dacă acest partid va trece în Duma de stat, atunci el va fi formal sau informal absorbit de Rusia Unită.

Dar până a ne pune întrebări despre acest partid fără conținut managerial și ideologic, trebuie să luăm notă de faptul că, celelalte partide ce ajung în parlamentul rus sunt partide sistemice încă din anii nouăzeci. A vorbi despre reînnoire și re-legitimare politică în sistemul partinic din Rusia este o exagerare. Este vorba mai degrabă despre o ultimă actualizare a aceluiași ritual politic al putinisimului, care, iată, și-a început formal cel de-al treilea deceniu de existență.

Sistemul electoral al Rusiei, scrupulos controlat de la Kremlin de Serghei Kirienko, fost prim-ministru încă pe timpul lui Boris Ielțîn, actualmente prim adjunct al șefului administrației lui Vladimir Putin și responsabil pentru organizarea alegerilor, a eliminat din timp orice sursă de risc pentru acumularea de potențial electoral din partea forțelor politice cu vocație de protest față de actualul sistem.

Această eliminare din câmpul politic, juridic și social-mediatic se poate spune că a început încă în vara anului trecut, atunci când avea loc încercarea de asasinat asupra lui Alexei Navalnîi. Iată că, la peste un an și o lună, se poate spune că operațiunea de reactualizare formală a sistemului Putin s-a încheiat în mod cât se poate de manipulativ, însă, ceea ce contează foarte mult, în mod pașnic, evitându-se scenariul belarus, de care Kremlinul se temea foarte mult.

E de-a dreptul improbabil ca după aceste alegeri parlamentare să aibă loc mișcări de protest. Vladimir Putin, și Kremlinul per ansamblu, se pot pregăti liniștit de sărbătorile de iarnă.