Coreea de Nord a lansat două rachete balistice către Marea Japoniei

phenian.png

Festivități la aniversarea a 73 de ani de la înființarea statului Coreea de Nord, Phenian, septembrie 2021
Sursa imaginii: 
STR KCNA VIA KNS/AFP/File

Coreea de Nord a tras miercuri două rachete balistice către mare, pe coasta de est, anunţă armata sud-coreeană, la două zile după ce Phenianul a anunţat tiruri de testare a unei noi ”rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune”, relatează AFP.

Rachetele au fost lansate chiar în timp ce ministrul de externe al Chinei se afla într-o vizită oficială la Seul, iar analiștii apreciază că Phenianul a dorit să transmită astfel un semnal prin care solicită sprijin mai susținut din partea Beijingului.

Un profesor de la Universitatea de Studii Nord-Coreene, Yang Moo-jin, apreciază că tirurile de miercuri ”seamănă cu un mesaj indirect al Coreei de Nord şi chiar cu o cerere adresată Beijingului ca peninsula coreeană să fie tratată de către China ca un dosar prioritar”.

Coreea de Nord a ”tras două rachete balistice neidentificate” dintr-o regiune situată în centrul ţării, către est, către mare, a anunţat într-un comunicat transmis AFP Statul Major interarme de la Seul.

”Agenţiile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză detaliată” a acestor tiruri, precizează armata sud-coreeană, care nu face precizări cu privie la raza de acţiune a acestor rachete.

Evenimentul intervine la o zi după ce agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA a anunţat tiruri de testare a unei noi ”rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune” în weekend şi a evocat ”arme strategice de mare importantă”.

Rachetele lansate în weekend au parcurs 1.500 de kilometri, cu traiectorii de zbor de două ore, deasupra Coreei de Nord şi apelor teritoriale nord-coreene, pentru a-şi atinge ţintele, potrivit KCNA.