Daniel Dăianu : guvernul ar trebui să fie mai prudent pentru că ”presiunile viitoare vor fi extreme”

daianu.jpg

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu
Sursa imaginii: 
CV

În weekend, un semnal de alarmă a venit de la Consiliul Fiscal : Instituția, analizând rectificarea propusă de guvern, a constatat ”un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare” și o pierdere din vedere a obligației de a reduce treptat deficitele. La RFI, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a explicat că – deși înțelege nevoile uriașe ale României – guvernul trebuie să nu piardă din vedere că pleacă de pe un picior greșit și că viitorul ”are pete” sumbre care ar trebui să ne îndemne la prudență bugetară dar și la alte soluții.

Consiliul Fiscal înțelege că e nevoie de investiții dar consideră că guvernul nu ar trebui să piardă în vedere reducerea treptată de deficitului bugetar, care trebuie să revină la sub 3 la sută până în 2024, explică la RFI președintele Consiliului Fiscal. Pentru aceasta sunt fondurile europene care ar trebui să substituie banii de la buget tot mai mult, spune la RFI Daniel Dăianu. Altfel, bugetul nu e sac fără fund și a scăpa din frâu cheltuielile, a nu le prioritiza, ne va costa tot mai mult de la an la an.

Pe de altă parte, guvernul trebuie nu doar să îmbunătățească dramatic colectarea veniturilor la buget, care este cu 14 procente sub media europeană de 40 la sută, dar și să crească baza de impozitare. Președintele Consiliului Fiscal atrage atenția că ultima rectificare arată că, deși ar fi fost spațiu pentru o astfel de manevră, guvernul nu intenționează să reducă drastic deficitul bugetar dar nici să reducă din cheltuieli. Astfel de politică se va dovedi perdantă în anii următori, avertizează Daniel Dăianu, insistând pe căutarea de noi resurse bugetare. Ascultați interviul integral...

 
Președintele Consiliului Fiscal despre rectificarea bugetară...